Srbija i Balkan

Na Vidovdan prikazano najnovije oružje Vojske Srbije: Kineski PVO sistem za zaštitu trupa na kopnu

Prvi put je prikazan kineski sistem kratkog dometa koji omogućava gađanje četiri cilja istovremeno na daljinama do 15 kilometara i visinama do osam kilometara
Na Vidovdan prikazano najnovije oružje Vojske Srbije: Kineski PVO sistem za zaštitu trupa na kopnu© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu, na taktičko - tehničkom zboru, kome je prisustvovao premijer Srbije Miloš Vučević, prikazano je naoružanja i opreme Vojske Srbije a prvi put u Srbiji je prikazan sistem za protivvazduhoplovnu odbranu (PVO) HKu-17AE.

HKu-17AE je kineski PVO sistem kratkog dometa i služi za zaštitu trupa na kopnu. On omogućava gađanje četiri cilja istovremeno na daljinama do 15 kilometara i visinama do osam kilometara.

Na TT zboru, prikazano je i najmoćnije oružje kojim srpska PVO raspolaže, takođe kineski sistem FK-3.

Predstavljen je i modernizovani tenk M-84AS2, sa novim nišanskim spravama, daljinski upravljanom borbenom stanicom, novim eksplozivno reaktivnim oklopom i digitalnim meteo senzorom.

Izloženo je i modernizovano borbeno vozilo pešadije BVP M-80AB1 sa preuređenim hodnim delom, novom oklopnim zaštitom i daljinski upravljanom borbenom stanicom u kupoli, novom rampom i bacačem granata.

Premijer i ministri su imali priliku da vide i modernizovani OT 4X4 tranporter, koji ima novi Kamings motor od 286 KS, automatski menjač i naoružan je mitraljezom 12,7 mm PAM.

Premijer Vučević mogao je da vidi modernizavano vozilo MRAP 6X6 M-20 sa ojačanim oklopom i mitraljezom 12,7 mm.

Prikazana su domaća oklopna vozila Lazar-3 i Miloš, prototip vozila Lazanski, samohodna haubica NORA-B52 M21, višecevni modularni samohodni lanser raketa 122/262 mm Tamnava, samohodni lanseri.

Prikazani su i PVO sistem kratkog dometa Mistral, protivavionski sistem Pasars sa Bofors topom, bespilotna letelica "pegaz".

Posetioci su imali priliku da vide i prodajne asortimane srpske namenske industrije, poput municije Slobode Čačak, puške kragujevačke Zastave, bombe, dronove, kao i brojnu drugu opremu...

Vučević je jutros u Ravanici prisustvovao parastosu Svetom knezu Lazaru i Kosovskim junacima, čime je otpočelo obeležavanje Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara - 28. jun.

image