Srbija i Balkan

Vladika Teodosije: Nikada se nećemo odreći naših svetinja

Ovim sabiranjem pokazujemo da su naše svetinje – žive svetinje i naše sveto Kosovo i Metohija da nama pripadaju, poručio je Teodosije
Vladika Teodosije: Nikada se nećemo odreći naših svetinja© B.P./ATAImages

Vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je da danas u manastiru Gračanici nakon svečane liturgije povodom Vidovdana da ovim sabiranjem pravoslavni vernici "polažu životni ispit" i da "ništa napismeno" ne može biti jače od vere i da se Srbi nikada neće odreći svojih svetinja i KiM.

"Ovim sabiranjem pokazujemo da su naše svetinje – žive svetinje i naše sveto Kosovo i Metohija da nama pripadaju. Nikakva deklaracija, rezolucija, ništa napismeno ne može biti jače od ovoga što je danas ovde prisutno u porti manastira Gračanice. Sveta liturgija i mi sabrani u njoj, telo Hristovo. Time pokazujemo da ove svetinje nama pripadaju i da se nećemo odreći ni naših svetinja, ali ni našeg Kosova i Metohije", rekao je Teodosije.

Čestitajući vernicima praznik – Vidovdan, vladika Teodosije je rekao da je to i verski, ali i državni praznik, a da se sabiranjem naroda u manastiru Gračanica, u crkvi - zadužbini kralja Milutina "polaže životni ispit".

"Kao nekada Sveti knez Lazar, vojskovođa, vojnici, srpski mučenici i sve do današnjih dana, tako i mi danas sabrani ovde treba da pokažemo ko smo, šta smo i zašto smo opredeljeni u ovom prolaznom zemaljskom životu. Treba da pokažemo da li držimo zavet gospoda našeg Isusa Hrista, da li držimo zavet Svetog Save i Svetih iz roda našeg, Svetog kneza Lazara i svetih mučenika i novomučenika. Koliko smo verni našoj veri pravoslavnoj, ali i koliko smo verni i našim svetinjama i našoj svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji", naglasio je Teodosije.

On je dodao da su vlasti u Prištini ponovo zabranile patrijarhu srpskom Porfiriju ulazak na teritoriju KiM.

"Prenosim pozdrave njegove svetosti patrijarha Porfirija koji svake godine bio sa nama i koji je u svojoj besedi govori da dolaskom ovde – dolazi u očev dom. Nažalost, ove godine njemu je uskraćeno da dođe i u svoj manastir Pećku patrijaršiju, ali i ovde u Gračanicu. Ali, oni koji misle da će time nešto postići, nasuprot tome oni pokazuju ko su, šta su i kakva je njihova kultura sprečavajući prestojatelja naše crkve da bude sa sveštenstvom, monaštvom, sa vernim narodom danas na ovaj praznik Vidovdan pored svete Gračanice", rekao je Teodosije.

On je poručio da su pravoslavni vernici opredeljeni za Hristov i večni život.

"Mi smo hvala Bogu opredeljeni za Hristov put, krstovaskrsli put i imamo veru i nadu, a Gospod nam daje i ljubav da živeći po jevanđelju ovaj život provodimo tako da njime nasledimo onaj lepši, večni život za koji se opredelio Sveti knez Lazar i svi svi sveti mučenici", zaključio je Teodosije.

image