Dačić: Vučić u Tirani neće "ni za jotu" promeniti stavove o Kosovu

Srpski ministar spoljnih poslova smatra da je dobra odluka da Srbija učestvuje na samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani jer će se čuti naš glas

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je gostujući na "TV Prva" da je dobra odluka da Srbija učestvuje na samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani, jer će se čuti naš glas, a predsednik Aleksandar Vučić neće ni za jotu odstupiti od naših stavova.

Takođe, izrazio je uverenje da se ništa u odnosu s Tiranom neće promeniti po potpisivanju deklaracije o poštovanju svih sporazuma, koja će biti doneta na samitu u Tirani, premda može da se nada da će dokument "osvestiti" Prištinu da poštuje i ispuni obaveze koje su potpisali.

"Moje je lično uverenje, a mislim da to dele i mnogi u Evropi i svetu, da se ništa neće promeniti dok je Aljbin Kurti na vlasti", ocenio je Dačić i podsetio da je Kurti vratio istoriju devet godina unazad, te pocepao Briselski sporazum.

"O čemu mi razgovaramo, ako ne mogu da ispune ono što je već dogovoreno", jasan je Dačić u oceni Kurtijeve politike koja se, po njegovom rečima, zasniva na tome da smišlja nove teme koje će izazivati eskalaciju, pa da onda svi treba da se bave deeskalacijom Kurtijevih akcija. S Prištinom nikad ne znate šta će biti sledeće, a EU je u ulozi vatrogasca što gasi požar koji je izazvao Kurti.

Dačić je izneo i stav da Evropska unija i SAD ne mogu da kontrolišu "čedo" koje su stvorili i da bi trebalo da se bave onim koji pravi probleme, a to je Kurti. Sve im se obilo o glavu, to je uzrok nestabilnosti u regionu, iako to nikada neće javno reći, rekao je Dačić.

"Mi treba da vodimo takvu politiku da niko ne može da nas optuži", naglasio je Dačić i dodao da je siguran da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Tirani neće "ni za jotu" promeniti stavove koje je izneo o kosovskom pitanju.

Vučić je prvobitno odbio da ode u Tiranu jer je EU dala izjavu u skladu s njihovim klišeom o simetriji krivice, čime je opet prećutno dala saglasnost Kurtiju da radi šta hoće, rekao je Dačić i dodao da se predsednik predomislio kada je Petar Stano izneo stav da je imenovanje Nenada Rašića u vladu privremenih prištinskih institucija neustavno.

"Njima ne treba Srbija koja je van sistema već unutar njega. Potrebni smo jedni drugima. Nama EU zbog razvoja, finansija, boljeg života, a mi njima da budemo deo rešavanja problema, ne problem. Bez nas nema rešenja pitanja Kosova", rekao je šef srpske diplomatije na TV Prva.

Ivica Dačić je istakao da Beograd i Priština mogu i sutra da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, ali da to zavisi isključivo od Prištine.

"Zna se koje su naše crvene linije i šta mora da se ispuni pre postizanja sporazuma s Prištinom. Prva crvena linija je osnivanje Zajednice srpskih opština, druga da Kosovo postane član UN, a treća bezbednost naših ljudi na KiM", istakao je Dačić gostujući na TV Prva.