Srbija i Balkan

Otkriven spomenik heroju sa Košara Predragu Peđi Leovcu u Pljevljima

Potporučnik Vojske Jugoslavije Predrag Leovac poginuo je u borbi protiv albanskih terorista 14. aprila 1999. godine, u rejonu sela Košare kod Đakovice
Otkriven spomenik heroju sa Košara Predragu Peđi Leovcu u Pljevljima© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Spomenik heroju sa Košara potporučniku Predragu Peđi Leovcu otkriven je danas u Pljevljima, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Nebojša Rodić, koji su potom položili vence kraj spomenika.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodio je vršilac dužnosti sekretara Ministarstva odbrane Nebojša Nikolić, a u njenom sastavu bili su načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović i zamenik komandira karaule Košare i saborac potporučnik Saša Radojević.

Otkrivanju spomenika i polaganju venaca prisustvovali su članovi porodice Leovac, prijatelji, građani, saborci, predstavnici Kulturnog centra "Predrag Peđa Leovac" i Opštine Pljevlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Episkop mileševski Atanasije uručio je porodici Leovac Orden Belog anđela Srpske pravoslavne crkve.

Potporučnik Vojske Jugoslavije Predrag (Mila) Leovac rođen je 20. decembra 1975. godine u Pljevljima u Crnoj Gori. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske, smer pešadija. Tokom borbenih dejstava na Kosovu i Metohiji nalazio se na dužnosti komandira voda u 53. graničnom bataljonu.

Poginuo je u borbi protiv albanskih terorista 14. aprila 1999. godine, u rejonu sela Košare kod Đakovice. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Ove godine, na obeležavanju 25 godina od pogibije potporučnika Leovca, njegovoj porodici uručena je Zlatna plaketa Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio da će Srbija zauvek čuvati sećanje na svoje sinove i kćeri koji su svoje živote prineli radi slobode.

"Došao sam na Vidovdan da se poklonim senima Predraga Peđe Leovca neumrlog heroja sa Košara! Srbija pamti i zna ko je vjera a ko ne vjera!
Srbija će zauvek čuvati sećanje na svoje sinove i kćeri koji su svoje živote prineli radi nas i naše slobode! Neka ti je večna slava i hvala besmrtni viteže naš!", poručio je Vučević, objavljeno je na njegovom profilu na Instagramu.

image