Srbija i Balkan

Policijska akcija u Novom Pazaru: Napadač na žandarma kod ambasade Izraela imao pomagače? (VIDEO)

Pripadnik Žandarmerije je operisan i stabilno je. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je lice koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca
Policijska akcija u Novom Pazaru: Napadač na žandarma kod ambasade Izraela imao pomagače? (VIDEO)© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Pripadnik Žandarmerije pogođen je danas iz samostrela u vrat ispred ambasade Izraela u Beogradu, napadač je ubijen, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da je u pitanju teroristički akt.

Pripadnik Žandarmerije je zadobio teške povrede i operisan je u Urgentnom centru.

Nakon operacije, kako je rekao profesor Pavle Gregorić direktor Klinike za urgentnu hirurgiju UC Srbije pacijent je stabilno.

"Ono što je vitalno, zbrinut je, završena je operacija, stabilan je i upućen je na intenzivnu negu na dalje lečenje. S obzirom na to da su vaskularni hirurzi odradili svoj posao perfektno. Povređena su meka tkiva i mišići vrata, samostrel je izvađen napolje. Pacijent je stabilan i spreman. I dalje ćemo voditi računa o njemu u jedinici intenzivne nege", rekao je Gregorić, prenosi "Blic".

Teroristički napad izvršio Miloš Žujović, konvertit iz Mladenovca

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je lice koje je izvršilo teroristički napad ispred izraelske ambasade Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, saopšteno je iz MUP-a.

"Utvrđeno je da je lice koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novi Pazar. U nastavku akcije, policija će izvršiti pretrese na više lokacija. Sve naše snage su u najvišem stepenu pripravnosti", izjavio je ministar Dačić.

Nadležni organi Srbije utvrđuju da li je napadač koji je jutros samostrelom ranio žandarma ispred izraelske Ambasade povezan sa vehabijama, saznaje Tanjug.

U toku akcija u Novom Pazaru: Napadač na žandarma kod ambasade Izraela imao pomagače?

Zbog napada na pripadnika Žandarmerije kod ambasade Izraela u Beogradu, policija je privela još nekoliko osoba koje su bile u blizini mesta pucnjave.

Takođe, kako saznaje "Blic", u toku su pretresi i na nekoliko lokacija u Novom Pazaru.

Sumnja se da napadač nije bio sam tokom napada na žandarma.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je ranije danas u Urgentnom centru povređenog pripadnika Žandarmerije.

"Danas oko 11 sati NN lice, čiji se identitet utvrđuje, pucalo je iz samostrela u pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti obezbeđenja ambasade Izraela, i pogodilo ga u vrat. Pripadnik Žandarmerije M.J. (1990) je u samoodbrani upotrebio oružje i savladao napadača, koji je od posledica ranjavanja preminuo. Policajac je u svesnom stanju prevezen u Urgentni centar, gde će biti izvršena operacija vađenja strele iz vrata. Sve okolnosti napada i mogući motivi se ispituju", izjavio je tom prilikom ministar Dačić.

Teroristički akt

Ministar Dačić je rekao novinarima ispred Urgentnog centra da se radi o terorističkom napadu i da se, prema nepotvrđenim informacijama, radi o vehabijskom pokretu.

"Povodom napada ispred izraelske ambasade Specijalno tužilaštvo preuzelo je vođenje slučaja, radi se o terorističkom aktu protiv države Srbije i Žandarmerije. Uhapsili smo još neke ljude, preventivno, koji su se nalazili u blizini policijskih objekata i zajedno sa bezbednosnim službama gledamo da povežemo taj slučaj. Neke sumnje su prisutne, indicije postoje da su lica već poznata bezbednosnim službama, a reč je o vehabijskom pokretu. Ali, to nisu potvrđene informacije i ne želimo da narušavamo istragu", istakao je ministar Dačić.

Preventivno su u Beogradu pojačane mere zaštite, dodao je, ne samo ispred objekata kao što ambasade i državne institucije, već i u tržnim centrima i na šetalištima.

Kako je Dačić objasnio sam objekat obezbeđuje Žandarmerija, te da se tu nalazi policijska kućica u kojoj je bio pripadnik Žandarmerije.

"Nepoznato lice je, nećemo davati informacije dok se ne utvrdi identitet osobe, prilazilo više puta policajcu, pitao ga je gde je muzej, ponovo se vratio, otvorio vrata kućice, nosio je kesu sa sobom, izvadio samostrel i pogodio je žandarma", objasnio je on.

Ministar je istakao da je pripadniku Žandarmerije M.J., koji se nalazi na operaciji, strela bila u vratu.

"Nadamo se da će sve biti u redu, mesto gde je zadobio povredu je dosta delikatno jer su krvni sudovi u pitanju", istakao je ministar, dodajući da će operacija trajati nekoliko sati.

Dačić je istakao da niko iz izraelske ambasade nije bio ugrožen.

"Apsolutno nije bio ugrožen niko. Što tiče ambasadora i zaposlenih njih obezbeđuje druga jedinica, za zaštitu ličnosti", rekao je Dačić.

On je naveo da su se već javljale razne službe i policije iz sveta, koje žele da nam pomognu.

"Mi smo naravno, zahvalni ako imaju bilo kakvu obaveštajnu informaciju. I pre svega ih upućujemo i na naše bezbednosne službe da daju svoju informaciju", naveo je Dačić.

Stefanović: VJT naložilo obdukciju napadača na žandarma i druge neophodne radnje

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je za Tanjug da je dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu naložio obdukciju napadača i sve druge neophodne radnje kako bi se rasvetlile sve okolnosti današnjeg napada na pripadnika Žandarmerije M.J. (34), koji je bio na dužnosti obezbeđenja ambasade Izraela u Beogradu.

Stefanović je rekao da se dežurni javni tužilac VJT u Beogradu i javni tužilac Javnog tužilaštva za organizovani kriminal nalaze na licu mesta gde je danas oko 11 časova napadač, čiji se identitet utvrđuje, iz samostrela ustrelio pripadnika Žandarmerije i pogodio ga u vrat.

Pripadnik Žandarmerije je u nužnoj odbrani, upotrebio vatreno oružje i pucao na napadača, koji je od posledica ranjavanja preminuo, naveo je Stefanović.

Oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Izraela

Zaposleni u ambasadi Izraela u Beogradu nisu povređeni u pokušaju terorističkog napada, diplomatsko predstavništvo je zatvoreno, okolnosti vanrednog događaja se razjašnjavaju, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Izraela, a prenose Ria novosti.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac zahvalio se danas Vladi Srbije na brzom odgovoru na "pokušaj terorističkog čina" na ambasadu Izraela u Beogradu.

"Želim da zahvalim Vladi Srbije i onima koji su bili uključeni u brzu reakciju, na njihovoj podršci i saradnji povodom pokušaja terorističkog čina na ambasadu Izraela u Beogradu, tokom kojeg je srpskog žandarma povredio terorista. Takođe, povređenom žandarmu želim brz oporavak. Terorizam ne može biti tolerisan", napisao je Kac na svom nalogu na mreži Iks.

Vučević osudio "gnusni teroristički napad"

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević najoštrije je osudio "gnusni teroristički napad" danas u Beogradu, ispred izraelske ambasade, istakavši da će država Srbija umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma i poručio građanima da se mogu osećati bezbedno.

Vučević saopštio je da je napad ispred ambasade Izraela akt bezumlja, koji se ne može pripisati nijednoj religiji i nijednom narodu.

"Reč je o zlodelu pojedinca sa imenom i prezimenom. Stoga pozivam građane da ostanu mirni i ne podležu propagandi onih koji bi želeli da nas međusobno zavade", saopštio je premijer povodom ranjavanja pripadnika Žandarmerije ispred izraelske ambasade.

On je rekao da će "država Srbija umeti odlučno da odgovori na pretnju terorizma".

"Svako ko je mislio da nas može destabilizovati ovakvim nepočinstvima, prevario se", naveo je premijer.

On je srpskom žandarmu poželeo brz oporavak, a građanima Srbije poručio da se mogu osećati bezbedno.

"Naša zemlja je bila i ostaće mirna, stabilna i prosperitetna, a međuverski sklad će naše društvo krasiti i dalje", zaključio je Vučević.

Gašić: Napad na žandarma podmukli kukavički akt

Pokušaj ubistva žandarma nije samo teroristički, nego i podmukli kukavički akt, molimo se za njegovo zdravlje i nadamo brzom oporavku, izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

On je istakao da je sistem odbrane i bezbednosti Republike Srbije snažan i stabilan i da će oštro i beskompromisno odgovoriti na svaki vid terorizma.
Gašić je najoštrije osudio današnji teroristički napad na pripadnika Žandarmerije koji se nalazio na dužnosti obezbeđenja ambasade Izraela, saopšteno je iz Ministarstva, prenosi Tanjug.

"Današnji pokušaj ubistva našeg žandarma je, ne samo teroristički, nego i podmukli kukavički akt. Misli pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su sa našim kolegom i njegovom porodicom. Molimo se za njegovo zdravlje i nadamo brzom oporavku", izjavio je Gašić.

MSP: Srbija će imati nultu toleranciju prema terorizmu

Napad na pripadnika Žandarmerije, koji je obezbeđivao Ambasadu Države Izrael u Beogradu je istovremeno napad na diplomatsko-konzularno predstavništvo zemlje sa kojom Srbija neguje prijateljske veze, ali i napad na Srbiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Srbija će, kako je saopštio MSP, imati nultu toleranciju prema terorizmu i svakoj vrsti ekstremizma, i nastaviće da, kao i do sada, garantuje nepovredivost stranih misija, u skladu sa Članom 22, Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

MSP je izrazio uverenje da će srpski nadležni državni organi efikasno i do kraja rasvetliti okolnosti i motive napada.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je, ovim povodom, u komunikaciji sa Ministarstvom inostranih poslova Izraela i diplomatama te zemlje u Beogradu, kojima će, kako je navedeno, pružiti svu potrebnu pomoć i podršku.

"Ranjenom pripadniku srpske Žandarmerije, koji je herojski obavio svoju dužnost, javno zahvaljujemo, čestitamo na hrabrosti i želimo brz oporavak!", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić razgovarao sa ambasadorom Izraela

Ministar unutrašnjih poslova obavestio je ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana da su preduzete pojačane mere bezbednosti u Beogradu i širom Srbije.

Ministar Dačić je u telefonskom razgovoru ambasadoru Vilanu rekao da je, prema prvim informacijama, napadač najverovatnije državljanin Srbije, pripadnik vehabijskog pokreta.

Ambasador Vilan je izrazio žaljenje povodom današnjeg događaja u kojem je povređen pripadnik Žandarmerije i istakao da izuzetno ceni sve što u pogledu bezbednosti preduzima Ministarstvo unutrašnjih poslova i da se on, kao i osoblje ambasade, uvek oseća bezbedno, uključujući i nakon današnjeg događaja, saopštio je MUP.

Ambasador je istakao da ceni odluku o podizanju mera bezbednosti i poželeo brz oporavak povređenom policajcu.

Ministar je izvestio ambasadora Izraela o zdravstvenom stanju povređenog pripadnika Žandarmerije koga je napadač ranio samostrelom u vrat.

Vilan: Teroristički napad je najverovatnije usmeren protiv nas

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan ocenio je da je teroristički napad u Beogradu najverovatnije usmeren protiv Izraela i naglasio da je zahvalan srpskim vlastima, posebno hrabom policajcu koji je zaustavio taj napad.

Vilan je za Tanjug rekao da je iznenađen što je ta vrsta terorizma stigla u Srbiju.

"Bilo mi je veoma žao što sam saznao za teroristički napad u Srbiji, koji je najverovatnije usmeren protiv nas. I želim da zahvalim srpskim vlastima, a posebno hrabrom policajcu koji je rizikovao život i zaustavio napad i da mu poželim brz oporavak", rekao je Vilan.

Na pitanje da li se on i osoblje ambasade osećaju sigurno u Beogradu, ambasador je odgovorio da se osećaju apsolutno bezbedno, da su se tako osećali i pre napada i sada.

Ambasador je precizirao da su on i osoblje ambasade dobili svu potrebnu podršku i bezbednost od nadležnih, od policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlade Srbije i da se osećaju sigurno.

Ministar Zukorlić osudio teroristički akt

Ministar bez portfelja zadužen za pomirenje, regionalnu saradnju i društvenu stabilnost u Vladi Srbije Usame Zukorlić osudio je teroristički akt u Beogradu i istakao da je svako nasilje, koje ugrožava ljudske živote, neprihvatljivo i suprotno svim vrednostima.

Zukorlić je naveo da osuđuje ovaj čin kao musliman i dodao da oni koji čine nedela pozivajući se na islam, nanose veliku štetu islamu, predstavljajući ljudima krivu sliku ove vere, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, islam je religija mira i saosećanja, i ovakvi postupci su u suprotnosti sa njegovim osnovnim principima.

"Takođe, osuđujem napad kao neko ko je poreklom Palestinac. Zlodela koja čini izraelski režim u Palestini ne daju pravo ni jednom pojedincu niti grupi da odgovore nasiljem. Takvi činovi neće olakšati katastrofu koju žive Palestinci, već samo šire i produbljuju patnju i sukobe", ukazao je Zukorlić.

On je dodao da ovaj napad osuđuje i kao ministar sa nadležnošću društvene stabilnosti u Vladi Srbije.

"Društvena stabilnost na ovim prostorima je krhka i svaki čin nasilja može imati dalekosežne negativne posledice. Ovaj incident može povećati tenzije, stvoriti atmosferu straha i nesigurnosti, te dodatno otežati napore ka postizanju stabilnosti", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovaj čin ne sme biti razlog za progon pripadnika islamske veroispovesti, jer su, kako je rekao, sledbenici tekfir ideologije koji neretko posežu za terorističkim aktima minoran procenat islamske populacije.

Zukorlić je pozvao sve građane da ostanu mirni i suzdržani, kao i da šire poruke mira i razumevanja.

"Institucije Srbije će preduzeti sve neophodne mere kako bi zaštitile bezbednost u zemlji", naglasio je on.

image