Srbija i Balkan

Lajčak: "Kosovo" i Srbija da iskoriste priliku za članstvo u EU, ona neće trajati doveka

Sporazum koji smo postigli u Briselu i Ohridu je u celini pravno obavezujući, ponovio je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, te pozvao strane da se ne gubi više vreme na "nešto što nije mnogo važno"
Lajčak: "Kosovo" i Srbija da iskoriste priliku za članstvo u EU, ona neće trajati doveka© Photo: A.K./ATAImages

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da je EU ozbiljna o pitanju članstva Zapadnog Balkana, i da bi zato Srbija i "Kosovo" trebalo da iskoriste tu šansu, jer ona neće trajati doveka, prenosi "Gazeta ekspres".

Lajčak je govorio na panel-diskusiji na Dubrovačkom forumu o procesu pregovora između Beograda i Prištine, i tom prilikom istakao da je EU jasno rekla da su sporazumi postignuti u Briselu i Ohridu pravno obavezujući.

"Naravno, na stranama je da odrede šta znači normalizacija. Sporazum koji smo postigli u Briselu i Ohridu je u celini pravno obavezujući. Ovo je rečeno stranama i oni su se dogovorile na sastanku u Ohridu. EU je nekoliko puta rekla da je sporazum pravno obavezujući. Delovi ovog sporazuma postali su deo Poglavlja 35, koje je formalni deo odnosa Srbije i EU. Gubimo mnogo vremena na nešto što nije mnogo važno", rekao je Lajčak.

Lajčak je na pitanje o Planu rasta rekao da su sada otvorena vrata za sve zemlje i motivisao je države Zapadnog Balkana da iskoriste priliku. Lajčak je naglasio da ta vrata neće ostati zauvek otvorena.

"EU je ozbiljna o pitanju članstva Zapadnog Balkana. EU preduzima konkretne korake, jedan od njih je Plan rasta, drugi je zvanični narativ za postepeno članstvo, plan reformi za svakog partnera na Zapadnom Balkanu. EU se sprema da primi nove članice sa Zapadnog Balkana, što nije bio slučaj pre pet godina. Ali ovaj prozor mogućnosti neće biti otvoren zauvek. Imamo veću motivaciju za naše partnere da iskoriste prednosti tog prozora", zaključio je Lajčak.

image