Srbija i Balkan

Dačić: Uhapšen Beograđanin zbog sumnje na terorističko udruživanje (VIDEO)

Uhapšen je Igor Despotović iz Beograda, koji je imao svakodnevnu komunikaciju s "ubijenim teroristom Žujovićem"
Dačić: Uhapšen Beograđanin zbog sumnje na terorističko udruživanje (VIDEO)© FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je u Beogradu uhapšeno još jedno lice zbog sumnje na terorističko udruživanje, posle današnjeg napada teroriste Miloša Žujovića na pripadnika Žandarmerije ispred ambasade Izraela.

Prema rečima ministra, uhapšen je Igor Despotović iz Beograda, koji je imao svakodnevnu komunikaciju s "ubijenim teroristom Žujovićem".

"U Beogradu je uhapšeno još jedno lice zbog sumnje na terorističko udruživanje. Reč je Igoru Despotoviću iz Beograda, rođenom 1999. godine, koji je pre dve godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad", saopštio je Dačić.

On je objasnio da se postupak protiv Despotovića i dalje vodi, a on je pušten iz pritvora, posle čega je "nastavio komunikaciju sa ekstremistima, tako da je svakodnevno imao komunikaciju sa ubijenim teroristom Žujovićem, zbog čega se sumnja da je direktno učestvovao u logističkoj podršci i organizaciji ovog terorističkog akta".

"Akcija policije se nastavlja na više lokacija u Srbiji”, izjavio je ministar Dačić.

Ko je Igor Despotović?

Igor Despotović koji je danas uhapšen zbog sumnje da je bio u kontaktu sa Milošem Žujovićem napadačem na žandarma kod ambasade Izraela u Beogradu, u aprilu je osuđen za podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

Viši sud mu je izrekao prvostepenu kaznu zatvora od tri godine, dok Apelacioni sud treba da donese konačno odluku s obzirom da je ovo druga prvostepena presuda.

Proglašen je krivim jer je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i prenosio ideje kojima se posredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam. U optužnici se navodi da je on na društvenim mrežama napravio nekoliko profila koji su bili javni i dostupni svima.

Na tim profilima je postavljao niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju terorističku organizacije Islamsku državu i Al Kaidu.

Takođe, Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 2018. godine zbog krivičnog dela rasna, verska i nacionalna diskriminacija, na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora.

Pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović (34) ranjen je danas u napadu ispred izraelske ambasade u Beogradu.

Napadač je identifikovan kao Miloš Žujović (25), versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca, koji je prešao da živi u Novi Pazar. Žandarm je u samoodbrani pucao na Žujovića, koji je preminuo od zadobijenih povreda.

image