Srbija i Balkan

Vučić: Smišljen teroristički napad, biće još hapšenja

Žandarm će, prema rečima predsednika, dobiti posebno odlikovanje
Vučić: Smišljen teroristički napad, biće još hapšenja© F.S./ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o jučerašnjem terorističkom napadu, istakao je da će biti još hapšenja, kao i da se sada proverava povezanost svih lica sa napadačem na žandarma Miloša Jevremovića.

Na pitanje do kada će biti na snazi crveni alarm, odnosno crveni nivo bezbednosti, Vučić je rekao da će državni organi najveći deo rešiti do utorka i da će onda biti sve u redu.

"Nije policija imala određena saznanja već je tužilaštvo radilo. Imali ste kompletnu obradu lica po nalogu tužilaštva. Tužilaštvo je to radilo i koliko sam čuo možda i grešim, bilo je pripremano sve, trebalo je još neki detalji da završe za tužioca, da bi imao dovoljno dokaza i da se ide u postupak, odnosno u hapšenje lica", rekao je Vučić gostujući na Prvoj.

Komentarišući izjavu Irfana Pecija da je rezolucija o Srebrenici "Srbima nacrtala metu na čelu", predsednik je rekao da to ne može apsolutno da isključi, ali da će istraga sve pokazati.

Prema Vučićevim rečima, postoji dobra saradnja sa islamskim zajednicama u Srbiji, pa se zna koje škole žele da šire svoj uticaj, dok se Srbija bori protiv radikalnog ekstremizma.

"Ovo je smišljen teroristički napad i preciznost kojom je Salahudin pogodio žandarma, to je uradio tako da je isključio mogućnost bilo kakve reakcije... Zaista je ranjeni žandarm Miloš zaslužio divljenje. Postupio je po pravilu službe, eliminisao protivnika potom sa strelom u grlu sačekao pomoć. Sačuvao je sebe za svoju porodicu i svoju zemlju", rekao je Vučić i naglasio je da će dobiti posebno odlikovanje.

"Vi znate da ja mimo Sretenja i mimo 15. septembra veoma retko dodeljujem odlikovanja. Pomilovanje još nijedno nisam dodelio za gotovo osam godina predsednikovanja i za mene je to nešto što je veliki posao koji je on obavio i pokazao kako su dobro obučeni ljudi, jer za to morate biti i veoma, veoma dobro obučeni. Čestitam njegovim neposrednim komandirima, njegovim komandantima i hvala mu na dobrom poslu", poručio je Vučić.

On je rekao da je, bez obzira na hrabrost Jevremovića, što mu je i posao, za svu pohvalu što je sačuvao prisebnost i disciplinovanost i naterao sebe da ni jednog sekunda ne mrdne telo u stranu.

Naglasio je da će Jevremović za koji mesec biti u punoj službi i ponovno će moći da obavlja svoje zadatke.

Predsednik Srbije je naglasio da narod u Srbiji nema razloga za strah jer je naša zemlja jedna od najbezbednijih u svetu.

"Morate da imate u vidu da je, prema svim statistikama, Srbija jedna od najbezbednijih zemalja u svetu, jedna od najbezbednijih u Evropi. Beograd je jedan od najbezbednijih gradova gde možete da šetate noću, čak i na inostranim listama sa ponekad besmislenim statističkim podacima. Beograd i Srbija su najbolje ocenjeni po bezbednosti i ja sam ponosan na tu činjenicu", rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija neće imati milosti prema terorizmu i teroristima i da građani mogu da budu mirni, spokojni i sigurni.

"Država Srbija je dovoljno jaka da se sa svakim vidom terorizma obračuna", zaključio je Vučić.

Gotovo nemoguće je izbeći sukob Hezbolah - Izrael

Vučić je rekao da je uveren da za svet stiže mnogo teže vreme i ocenio da je vrlo teško, "gotovo nemoguće", izbeći sukob između Hezbolaha i Izraela, a taj sukob, kako kaže, je pravi veliki sukob, jer iza Hezbolaha stoji Iran.

"Hamas je taj koji može da okupi ceo islamski svet, u smislu deklaracija, humanitarne podrške, ali ne direktnog učešća u ratu. A između libanskog pokreta Hezbolah i Izraela nas uvodi u veliki sukob na onome što se zove Sveta zemlja, na celom istoku, ali angažuje i kompletan zapad i kompletan istok", izjavio je Vučić za TV Prva.

Vučić je govoreći o sukobu u Ukrajini, naglasio da je bio svestan da "Veltvohe" postaje Taker Karslon u Nemačkoj, kao medij koji svi gledaju i slušaju, naglasivši da je u tom intervjuu govorio šta misli.

"Razgovarao sam sa nekoliko velikih prijatelja telefonom i oni imaju drugačije mišljenje. Ja verujem u logiku koju primenjujem, logika gvozednih determinizama. Siguran sam da nam dolazi mnogo teže vreme, kada to kažem to nije mogao da mi javi bilo ko. Znate da iz razgovora sa mojim sagovornicima, da sam još u novembru govorio o težem vremenu i sukobima. To sam zaključio iz onoga što nisam čuo", rekao je Vučić, te dodao da su jedino on i šeik Mohamed bili svesni da će doći do sukoba.

Podsetio je da je još 25. novembra 2021. govorio o nastupajućim mnogo težim vremenima u Evropi, tri meseca pre početka sukoba u Ukrajini i naveo da su, od državnika prisutnih na zimskim Olimpijskim igrama u Kini, jedino on i šejk Muhamed bili uvereni da će biti sukoba na istoku Evrope.

"On je rekao 'očekujem u junu', ja sam mu rekao 1. mart. Promašio sam za sedam dana", dodao je Vučić.

Govoreći o teškim vremenima koja očekuju svet, napomenuo je da bi voleo da greši i dodao da je spreman da prihvati da je pogrešio, kao što je prihvatio da je pogrešio u proceni da crnogorski parlament neće doneti rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

"Ja kažem, 'izvinite, čestitam', baš kao što sam rekao", naveo je Vučić.

Kada je o situaciji u Evropi reč, ukazao je da EU dobija Evropsku komisiju koja će biti radikalnije antiruska, kao i da je izbor estonske premijerke Kaje Kalas za novu visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku poruka Rusima da "nema kompromisa".

Vučić je rekao da ne misli, da je njen verovatni izbor za visoku predstavnicu, loša vest za Srbiju, a najmanje za njega.

"Sa njom sam se više puta rukovao, nismo ozbiljnije razgovarali. Uveren sam da ćemo imati pristojan odnos, imam iskrene prijatelje koji su njeni veliki prijatelji i ja ću sa gospođom Kalas napraviti sasvim korektan odnos. To nema veze sa mojim ličnim odnosom, ni njenim. Ona neće promeniti svoje stavove, kao što ih neću promeniti ni ja", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija neće priznati lidera Republike Srpske, koga je oktroisao Zapad, već da sami poštuje volju srpskog naroda.

"Mislim da su ušli u fazu nagovaranja onih koji treba da donesu presudu protiv Dodika. Osmišljena je reakcija koja nije samo politička. Za nas je važno da sačuvamo mir", rekao je predsednik.

Pozicija Srbije izuzetno je teška

Predsednik je rekao da je pozicija Srbije izuzetno teška i da se sam prosto čudi kako smo ovoliko godina uspeli da sačuvamo samostalnost.

Govoreći o današnjim izborima u Francuskoj, on kaže da samo on, Ana Brnabić i Miloš Vučević znaju koliko nam je puta Makron pomogao.

Vučić je prethodno pomenuo i razgovore koje je imao u Briselu pa dodao da su za njega često govorili da je ovakav ili onakav ali niko nikada nije rekao da je glup.

Imaćemo dovoljno struje

Vučić je rekao da će Srbija uvek imati dovoljno električne energije, ali da će morati da se ulaže u nove izvore energije i da je za to potrebno nekoliko milijardi evra.

On je istakao da se pripremaju za dugo leto i da će biti mnogo problema kada je u pitanju električna energija.

Kako je dodao, sada se troši mnogo više struje nego ranije, i da će se trošiti zbog uvođenja veštačke inteligencije, vozila na električni pogon, a novih izvora nema.

"Nema novih izvora i svi troše mnogo, moraćemo da uložimo mnogo para u sistem. Imaćemo struje zato što morate da se postarate za to, ali ćemo za to platiti visoku cenu, milijarde i milijarde evra moraćemo da uložimo", rekao je predsednik.

On je dodao da je zabrana izgradnje nuklearne elektrane koja je u Srbiji doneta 1989. godine bila velika greška i ukazao na to da su druge zemlje bivše Jugoslavije kao što su Hrvatska i Slovenija iskoristile tu priliku.

"Hrvati i Slovenci ne bi imali ništa da nemaju tu nuklearku. Bez obzira što Hrvatska sada pametno radi na istraživanju geotermalnih izvora, kao izvora energije. To ćemo početi i mi uskoro da radimo", rekao je predsednik.

O kineskoj inicijativi za kraj sukoba

Vučić je rekao da je Kina izašla sa svojom inicijativom u šest tačaka za kraj sukoba u Ukrajini, istakao je da je Kina ponudila nešto što je najlogičnije i dodao da bi to svaki odrastao, pribran i priseban čovek ponudio.

Ocenio je da je inicijativa odbijena jer niko neće momentalni prekid vatre kao što Kina traži, već hoće poraz onog drugog.

"To je zdravorazumska inicijativa, to je najpametnije nešto što ste mogli da čujete od početka rata", rekao je on.

"Niko neće ni da je komentariše. Niko neće da je odbije doslovce, jer bi se zamerio prvoj ili drugoj sili sveta, ali NRK je ponudila nešto što je zaista najlogičnije, što bi svaki odrastao, pribran i priseban čovek ponudio", dodao je je predsednik.

"Niko normalan tako nešto ne može da odbije, ali kao što vidite muk i tišina vladaju na svim stranama, kao da je to predložila Srbija ili neka manja zemlja, pa sad mogu da ćute i da potcenjuju. A zašto? Pa zato što niko ne želi momentalni prekid vatre kao što to Kina traži. Zato što svi hoće poraz onog drugog", naglasio je on.

Vučić je još jednom naglasio da inicijativu koju je predložila Kina treba da pročitaju svi.

U julu poseta Srbima u Crnoj Gori

Vučić rekao danas da će u julu, možda na Petrovdan 12. jula, posetiti srpski narod u Crnoj Gori i obići Berane.

Vučić je to rekao na poziv predsednika Demokratske narodne partije Crne Gore Milana Kneževića koji ga je pozvao da dođe u Crnu Goru u svoje ime, kao i u ime predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića i srpskog naroda u toj zemlji.

Knežević je prethodno rekao, povodom toga što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u logorima sistema Jasenovac, Dahau i Mathauzena, da Hrvati imaju problem da se suoče sa svojom genocidnom prošlošću.

"Crna Gora dok se mi budemo pitali, a verujem da ćemo se pitati, nikad više neće biti antisrpska država i želim u vašoj emisiji da pozovem predsednika Vučića u moje ime, kao i ime predsednika Skupštine Andrije Mandića i svih Srba u Crnoj Gori da nas posjeti u julu. Volim da to bude u Beranama, da posetimo hram Svetog Simeona Mirotočivog čiju je obnovu Vlada Srbije, tada na čelu sa Aleksandrom Vučićem, dominantno finansirala i učestvovala u njegovoj obnovi i to bi bila jedna jasna poruka naše saradnje i želje da dodatno produbljujemo i razvijamo odnose sa nama najbližom i najbratskom državom, a to je Srbija", poručio je Knežević.

Vučić je rekao da u julu ima puno obaveza, ali da će svakako naći vremena i da bi najbolji termin bio Petrovdan.

"Možda bi bilo najbolje na Petrovdan, ali nisam siguran ko će od gostiju biti ovde u Beogradu na taj dan, ali tokom jula spremam sam i sa najvećom radošću da posetim Berane i Vasojeviće i da razgovaram sa narodom", istakao je Vučić i zahvalio Kneževiću na pozivu da ih poseti u Crnoj Gori.

Rezolucija o Srebrenici - politički fijasko

Predsednik Vučić je istakao da je rezolucija o Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN, bila pravi politički fijasko za predlagača rezolucije i da je pitanje, kako je rekao, da li će se od tog fijaska ikada oporaviti.

On je rekao da je naš je posao da sa onima koji su to predlagali gradimo partnerstva, znajući da nam nisu prijatelji.

"Jer nam je potrebna Nemačka, potreban nam je bolji odnos sa Nemačkom, potreban nam je bolji odnos sa Amerikom. Potrebno nam je da radimo sve za Ekspo, potrebno nam je da uložemo ogroman novac", poručio je Vučić.

Istakao je da je nervozan zbog dva sukoba Ukrajina-Rusija i Hezbolah-Izrael, ali da je potpuno fokusiran, pre svega, na Ekspo i da zato izbegava da se bavi drugim stvarima, poput fudbala.

"Hoću da radim na tome, jer drugačije ne mogu da postignem rezultat. Niko ne može da postigne rezultat ako niste fokusirani. Ja sam proveo u Njujorku 15 dana, ne zato što mi je lepo. Nikad duže nisam bio odsutan iz zemlje, što inače mrzim. Ne zato što će ne znam šta da se dogodi, već zato što se najlepše osećam u svojoj zemlji. Nema te plaže na svetu koja mi je lepša od Srbije", rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše izjavu profesora Univerziteta "Džons Hopkins" Danijela Servera koji je na konferenciji u Tetovu rekao da je Vučić uspeo "bez ikakvog metka" da preuzme vlast i u Podgorici i u Banjaluci, čime je "de fakto ostvarena prva etapa srpskog sveta", predsednik je naveo da je Server albanski lobista i da mu je očigledno žao što onaj ko ima drugačije regionalne ciljeve od njega je nešto ostvario bez ispaljenog metka.

"Jer bi on voleo da je ispaljivao ne metke, već krstareće rakete kao što ih ispaljivao još 1999. godine. To je potpuno podsvesno izgovoreno, ali veoma precizno za svakog ako se u psihologiju razume, tačno je jasno šta je to što njemu nedostaje. To što sanjaš krstareće rakete i sve drugo nastavi da sanjaš, ali svakom snu dođe kraj", rekao je Vučić.

On je istakao da je, prema istraživanjima za Severnu Makedoniju, najpopularnija zemlja u njoj Srbija, a prema istraživanjima za regionalne i sve druge političare, ubedljivo na prvom mestu je Aleksandar Vučić.

"Svi ostali zajedno imaju duplo manje nego Aleksandar Vučić. Čak i u poređenju sa najvećim delom makedonskih političara su te ocene bolje. Nikada se nisam mešao ni u šta. Nikada nisam hteo da se bilo kakva politička partija organizuje. Nikada to neću želeti, jer su Makedonci naša braća bez obzira na pogrešnu odluku oko rezolucije. Naša braća i uvek sam želeo samo da imamo najbliže moguće i bratske odnose", poručio je Vučić.

On je najavio da će uskoro ugostiti novu predsednicu Severne Makedonije Gordanu Siljanovsku-Davkovu i premijera Kristijana Mickoskog i da će pokušati da nastave prijateljstvo koje Srbija ima sa Severnom Makedonijom.

"Mi nemamo nikakvih političkih ambicija i to nas ne interesuje. Za razliku od Serverovog potrčka (Aljbina) Kurtija, koji iako nema nikakvu ili minimalnu popularnost, uspeo da pocepa čak i albansko tkivo u Makedoniji, jer samo to radi, jer mu nikad ni jedan Albanac nije dovoljno veliki Albanac kakav bi on želeo da njegovi poslušnici budu i ništa više", rekao je Vučić.

Dodao je da je Server otišao u Tetovo baš da pomogne Kurtijevoj strani u tom gradu, kao što, kako je rekao, Kurti sad pokušava da pomogne levici u Francuskoj.

"Kurti pokušava da pomogne Melanšonu koji imao korektne odnose prema Srbiji, ali raznorodna je levica u Francuskoj. Mislim da kada se na tako direktan način mešate u neke evropske izbore i podržavate da je to besmisleno, da je to neodgovorno, ali to govori o Kurtiji, to govori koliko mu smeta Emanuel Makron", naglasio je Vučić.

Dodao je da, sa druge strane, mi ne možemo da podržimo na takav način nikoga.
"Ja mogu da govorim o izuzetnoj saradnji sa predsednikom Makronom, mogu da govorim i da imamo vrlo dobre komentare na francuskoj desnici što se tiče položaja Srbije, ali ja da govorim o tome ko će i kako da glasa u Francuskoj to stvarno nema smisla", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbi, u Francuskoj znaju ko se kako prema nama ponašao do sada, znaju i ko će kako prema nama odnositi u budućnosti i da će oni, u skladu sa time, donositi svoje odluke.

O američkim izborima

Predsednik je ocenio da će izbori u Sjedinjenim Američkim Državama biti jedna "teška utakmica" od koje, kako je rekao moguće da zavisi budućnost sveta.

"Mislim da će biti veoma tesna utakmica, veoma teška utakmica od koje moguće zavisi i budućnost sveta", ocenio je.

Na pitanje kako će se ishod izbora u SAD odraziti na Srbiju, odnosno da prokomentariše izjavu profesora na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins Danijela Servera da će "Tramp (Donald) podržati srpski svet", Vučić je rekao da Tramp neće podržati "nikakav srpski svet niti je to neko tražio od njega".

"Ali bi možda Tramp podržao politiku nešto drugačiju od Serverove, a to je da ne bude antisrpska. Sa velikom pažnjom sam gledao analize, Tramp je bio svakako mnogo ubedljiviji, ali to nije kraj izbora ni blizu", rekao je predsednik.

O litijumu

Predsednik Vučić je danas ponovio da iskopavanja litijuma u Srbiji neće nikada moći da bude ako ne budu zadovoljeni najviši ekološki standardi kao i da će o tome prethodno da se izjasne građani.

"To ćemo proveriti sa našim narodom", rekao je Vučić.

On je rekao i da Vlada Srbije sada proverava dokumentaciju i sve papire koji su dostavljeni o iskopavanju litijuma kako bi proverila sve potencijalne mere ekološke zaštite.

"Sad Vlada to proverava. Onda mora da upozna celu javnost o čemu je reč, pa da to prođe kroz sud javnosti", rekao je Vučić.

On je ocenio da bi iskopavanje litijuma pozitivno uticalo na demografiju u Srbiji, pogotovo u Podrinju.

"Ovo nam je jedina šansa da obnovimo narod, da obnovimo demografiju u Podrinju, prazno nam je Podrinje i sa jedne i sa druge strane Drine", naveo je Vučić.

Dodao je da očekuje da će najveće svetske lidere okupiti u Beogradu kako bi razgovarali na temu litijuma.

Govoreći o pritiscima protiv iskopavanja litijuma i demonstracijama koje su se desile pre par godina, Vučić je rekao da je kriv što nije na vreme video "neverovatnu šahovsku minijaturu" iza koje su stajale, kako je naveo, određene strane službe.

"Iza svega toga se krila najprljavija manipulacija najmanje dve zapadne službe, koje su želele da spreče ubrzani napredak i razvoj srpske države", izjavio je Vučić i dodao da sebi nije mogao da oprosti što na vreme to nije video.

Naveo je da je suština u tome da Srbija ne treba da da samo sirovinu, već da natera investitore da naprave fabriku baterija u zemlji i ukazao da preko 50 odsto vrednosti automobila čine upravo baterije.

On je rekao da je procena države da je privredni rast Srbije u drugom kvartalu iznosio 4,2 ili 4,3 odsto, odnosno da je to na polugodištu iznosilo 4,5 odsto, što će značiti, kako kaže, da je Srbija po privrednom rastu prva ili druga u Evropi.

"Što nam je fleš procena, kada smo videli završene rezultate za april, maj i kako nam izgleda procena juna. Bićemo prvi ili drugi u Evropi na polugodišnjem nivou po stopi rasta. To moramo da guramo. Moramo jače da guramo građevinu, moramo jače da guramo veštačku inteligenciju, moramo dalje da nastavimo sa reindustrializacijom u drugoj polovini. Posebno u četvrtom kvartalu pomoći će nam i automobil u Kragujevcu", rekao je Vučić.

image