Srbija i Balkan

Porast dečjeg siromaštva u Evropi: Kakva je situacija u Srbiji

Regionalna direktorka Unicefa za Evropu i Centralnu Aziju Regina de Dominik rekla je da je položaj dece u Srbiji poput onog u Centralnoj Evropi
Porast dečjeg siromaštva u Evropi: Kakva je situacija u SrbijiGetty © Brendan Hoffman / Stringer

Dečje siromaštvo poraslo je za gotovo 10 odsto u većini zemalja Evrope i Centralne Azije, pokazuju podaci Unicefa. Raste i potreba među roditeljima za većom podrškom u odgajanju i vaspitanju dece.

Regionalna direktorka Unicefa za Evropu i Centralnu Aziju Regina de Dominik rekla je za RTS da je položaj dece u Srbiji poput onog u Centralnoj Evropi.

"Najveći problem u mom regionu je sukob u Ukrajini koji je u toku. To veoma pogađa ne samo decu unutar Ukrajine, već i van nje. U Evropi imamo više od pet miliona Ukrajinaca, a većina su deca i mlade žene, kao što znate. Bilo je i uticaja ovog sukoba na ekonomiju mnogih zemalja Centralne i Istočne Evrope. Tako je siromaštvo dece poraslo za skoro sedam do deset posto u mnogim zemljama našeg regiona. To znači manji kvalitet usluga i manji pristup za najugroženije", rekla je ona.

Bilo je i, kako napominje, prirodnih katastrofa.

"Imali smo veoma veliki zemljotres u Turskoj i još problem koji je pogodio više od pet miliona dece koja su živela u oblasti pogođenoj katastrofom. Imali smo sukob u Jermeniji i Azerbejdžanu, a mnogo problema i u Centralnoj Aziji zbog nestašice vode", naglasila je.

Sumirajući sve kaže da slika ne izgleda baš pozitivno.

"Dakle, dvoje od troje dece je pogođeno siromaštvom, multidimenzionalnim siromaštvom dece. Imamo više od 6,8 miliona koji ne pohađaju školu u ranim godinama. I naravno, imamo još pola miliona dece koja žive u institucijama i potrebna im je briga. Ali pozitivna vest je da je mnogo reformi na putu", kaže.

Što se tiče položaja dece iz Srbije, posebno u odnosu na region, Regina de Dominik ističe da je u proseku, veoma sličan onom u Centralnoj Evropi i naravno regionu Zapadnog Balkana.

"Bilo je velikih pomaka i ogromnih reformi u poslednjih deset godina, posebno u socijalnom sektoru. Mislim da je veliki napor uložen u poslednjih deset godina, i srećni smo što vidimo da smo skoro na poslednjoj etapi. Mislim da je sistem hraniteljstva razvijen i nadam se da će i ova poslednja etapa biti završena", ocenjuje.

Drugi veliki deo reformi, dodaje, je onaj koji se tiče prava dece na obrazovanje, takođe je započeo pre par godina.

image