Srbija i Balkan

Narandžasti meteoalarm u Srbiji: Posle vrelog dana sledi promena

Veći deo današnjeg dana biće toplo i sparno, dok će poslepodne i veče biti rezervisano za oblake koji će najaviti sutrašnju promenu vremena
Narandžasti meteoalarm u Srbiji: Posle vrelog dana sledi promena© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Još danas u Srbiji će biti suvo i veoma toplo, ali se od sutra očekuju jake grmljavinske oluje koje će doneti velike količine kiše, piše meteorolog "Euronjuz" Milena Ćirković.

Uključen je viši stepen upozorenja, narandžasti meteoalarm, pre svega na visoke temperature koje se u narednim satima očekuju širom Srbije, ali i na vremenske nepogode će kasno uveče zahvatiti Vojvodinu.

Promena vremena vidljiva je na svim sinoptičkim kartama. Naime, iz pravca Slovenije i Mađarske spušta se jedan hladan, vrlo intenzivan front. Dolazak tog fronta u Srbiju očekuje se večernjim satima, negde oko ponoći, nakon čega će biti i vremenskih nepogoda.

Veći deo današnjeg dana biće toplo i sparno. Prepodne će biti vedro i sunčano, dok će poslepodne i veče biti rezervisano za oblake koji će najaviti sutrašnju promenu vremena.

Tako će biti i u pogledu vetra. Još danas mirno i tiho, uz slab do umeren vetar južnog pravca.

Temperatura prava letnja, tropska. U najtoplijem delu dana od 31 do 36 stepeni. Međutim, biće i dosta sparno, zbog vlage u vazduhu, zato će utisak biti da je toplije od ovih ovde prikazanih vrednosti.

U nastavku nedelje biće vrlo dinamično, naročito sutra. Širom Srbije očekuju se velike količine kiše. U pojedinim mestima može pasti i do 80 litara/m2 za par sati, što je količina koja u proseku, u ovim letnjim mesecima, padne za mesec i po dana.
Takođe, južnije od Beograda očekuju se jake grmljavinske oluje, koje će doneti grad većih dimenzija.

Za sada stoji da će najkritičnije biti u Negotinu, Boru, Brusu, ali i u predelima oko Čačka i Ljiga. Svakako lokacija nepogoda se do sutra može promeniti.

Važno je da na vreme pratite upozorenja nadležnih službi i da bez preke potrebe ne krećete na put.

image