Srbija i Balkan

Petković: Kurti neće dozvoliti osnivanje ZSO

Niko nije oduševljen dijalogom s Kurtijem, ali Beograd ipak učestvuje u razgovorima
Petković: Kurti neće dozvoliti osnivanje ZSO© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ/bs

Dijalog je jedini način da se normalizuje odnos Beograda i Prištine, ispune postignuti sporazumi i reše brojni problemi na terenu, poručuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, dodajući da režim u Prištini odbija dijalog, jer očigledno računa da na raspolaganju ima i "neke druge opcije koje se uglavnom svode na jednostrane i nasilne odluke, kao i progon Srba, naročito sa severa pokrajine".

Petković u razgovoru za "Večernje novosti" ističe da ni predsednik Vučić, "niti bilo ko od nas", ni najmanje nije oduševljen da razgovara sa Kurtijem, ali da je Beograd učesnik u dijalogu "jer je to naš posao".

"Njihovi zahtevi su pokušaj da se od Beograda iznudi dejure priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova. Mi razgovaramo u Briselu uz posredovanje EU upravo zato što ne podržavamo ambicije prištinskih separatista, već međunarodno pravo i srpske interese. Kad imate dijalog, onda razgovorate, a ne postavljate ultimatume i ne pravite od važnog i osetljivog procesa predizborni šou. Jasno je svima da je Kurti izašao sa tzv. predlozima da izbegne dijalog", ističe Petković.

On navodi da EU dobro znaju ko je Kurti, ali da nemaju interesa da ga obuzdaju, bez obzira na to što je pretnja po stabilnost regiona. Zbog toga, teško da će EU prema njemu primeniti neki drastičniji pritisak, iako je pozitivan iskorak Brisela to što je šef EU diplomatije Žozep Borelj jasno rekao da je odgovornost na Kurtiju, jer je odbio učešće u dijalogu.

"Dijalog nije mrtav dok god postoji neko ko želi da razgovara, a spremnost Beograda je neupitna. Kurtijeva destruktivna politika i prezriv odnos prema dijalogu su nepremostiva prepreka delotvornom procesu. Priština ne želi bilo kakav konstruktivan odnos sa Beogradom, a ta vrsta bahatosti i bezobzirnosti odlika je i njihovog odnosa prema srpskom narodu na KiM", podvlači Petković.

Komentarišući to što mu je nedavno zabranjen ulazak na KiM on navodi da je "rampa" spuštena za "svakog za koga pomisle da bi mogao da Srbima na Kosovu i Metohiji makar malo udahne snagu da istraju u borbi za svoj opstanak i svoja prava".

"I patrijarhu Porfiriju i arhijerejima SPC bio je zabranjen pristup Pokrajini i Pećkoj patrijaršiji, zabranjuje se ulazak humanitarnim radnicima, ljudima iz javnog života. To je iživljavanje kojim politička garnitura u Prištini pokazuje svoje pravo lice, ali za to mnogi ne haju, naročito ne njihovi međunarodni sponzori", podvlači Petković.

Direktor Kancelarije za KiM ističe kako ne veruje da Kurti namerava da dozvoli formiranje ZSO, jer je koncept društva u kojem jedna evidentno ugrožena grupa treba da dobije čvrste institucionalne garancije svojih prava, "direktno suprotan njegovim šovinističkim zamislima".

"Ipak, ne možemo trenutno da znamo da li će albanska populacija na KiM, možda u nekom trenutku iznedriti umerenije političke snage sa kojima će biti moguće razgovarati na konstruktivan i produktivan način, kao i kakav će biti razvoj geopolitičkih okolnosti u svetu. Naše je da budemo strpljivi. Verujem da će doći vreme za prave pregovore", ukazuje Petković.

Iako je Beograd zabrinut za položaj Srba izloženih Kurtijevom teroru, Pogrom, poput onog 2004. godine, nije moguć, jer je Srbija, "pod vođstvom predsednika Vučića", čvrsto rešena da to ne dozvoli.

"I Kurti je shvatio da mu bolje idu i prolaze perfidnije metode puzećeg etničkog čišćenja, zasnovanog na politici stalnog zastrašivanja i terora koja bi za posledicu trebalo da ima postepeno iseljavanje srpskih porodica. Svet postaje sve nestabilniji i moramo da budemo na oprezu", zaključuje Petković.

image