CIK "Kosova" nakon što su sa policijom podigli tenzije: Nemamo pristup severu, zvaćemo Vjosu

Petar Petković izjavio da su pripadnici tzv. Kosovske policije upali u prostorije opštinskih izbornih komisija u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku. Sirene se se oglasile u oba mesta, kao i u Leposaviću u kojem se okupilo više stotina građana ispred opštinske zgrade

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da se nastavlja teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nad Srbima posle upada specijalaca u prostorije opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici.

CIK tzv. Kosova saopštio je da nemaju pristup severu KiM, kao ni mogućnosti za rad, zbog čega planiraju da se obrate predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani, prenosi "Koha".

"Njegovi specijalci upali su malopre u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacili, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije", napisao je Petković na Tviteru.

Direktor Kancelarije za KiM istakao je da je "narod ogorčen, ali odlučan da ne naseda na Kurtijeve provokacije".

Nakon dolaska specijalnih policijskih snaga građani Severne Mitrovice su se okupili ispred prostorija, kako bi sprečili pokušaj upada kosovskih specijalaca i članova nove opštinske izborne komisije. 

Nakon što su policijske snage došle ispred opštinskih prostorija oglasile su se sirene, a čuli su se i topovski udari. U Severnoj Mitrovici situacija je trenutno mirna, a građani su se razišli. 

U Leposaviću su se takođe čule sirene, a nekoliko stotina građana se okupilo ispred opštine. Gradom patroliraju pripadnici Euleksa, ali nema kosovske policije niti je bilo pokušaja nasilnog upada u opštinu. 

Građani su se okupili i u Zvečanu ispred zgrade opštine, kako bi na miran i dostojanstven način iskazali nezadovoljstvo. Nije bilo incidenata, a oko 17 časova građani su se razišli.

CIK: Ometaju nas u vršenju dužnosti, u ovim uslovima ne možemo da radimo

Portparol prištinske Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi kaže da čekaju izveštaj opštinskih izbornih službenika, koji su danas, "pod pratnjom Kosovske policije, otišli ​​u svoje kancelarije u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, radi vršenja službenih dužnosti", prenosi "Reporteri".

Nakon ovakve situacije na severu, kako je rekao, danas je CIK sazvao sednicu u 18 časova.

"Čekamo izveštaje opštinskih izbornih zvaničnika koji su u toku današnjeg dana, pod pratnjom Kosovske policije, otišli ​​u svoje kancelarije u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, radi službenih dužnosti koje nisu mogli da sprovedu. Ovi izveštaji će razjasniti novonastalu situaciju. CIK je u stalnoj koordinaciji sa drugim institucijama. U vezi sa trenutnom situacijom CIK će održati sednicu danas sa početkom u 18 časova", rekao je Eljezi medijima.

S obzirom na situaciju koja se danas dogodila na severu, nije moguće krenuti po planu sa organizacijom izbora u četiri severne opštine takozvanog Kosova, rekao je predsedavajući CIK Krešnik Radonići, prenosi "Koha".

"Koliko vidim, pod ovim uslovima ne možemo da počnemo, po našem planu kako smo predvideli. Nepravedno je slati naše zvaničnike tamo gde postoji neizvesnost. S druge strane, ne slažem se da policija nije reagovala. Sve akcije su koordinisane sa policijom" rekao je Radonići,  a onda dodao da da čeka bezbednosni izveštaj tzv. kosovske policije i da će potom biti kontaktirana predsednica "države" Vjosa Osmani.

Radonići je istakao da ne žele nikoga da ugroze, a da je svaka načinjena šteta odgovornost CIK.

"Ostalo je narednih dana da komuniciramo sa policijom, da imamo izveštaj, a onda ćemo ga poslati predsedniku. Spremni smo da radimo, da izvršimo sve zadatke ako imamo priliku. Sutra je žreb, pa štampanje listića, dokle možemo da stignemo, ne znam, ne mogu ništa da kažem. Ono što smo danas videli, jasno je da je naš pristup severu ograničen", rekao je Radonići.

Od dvojice članova Samoopredeljenja u CIK-u, Samija Kurtešija i Alima Rame, ponovo je zatraženo da se uputi saopštenje EU da se "osudi postupak Srbije".

Prethodno su članovi nove izborne komsije, uz policijsku asistenciju, nasilno ušli u zgradu Opštine Zubin Potok.   

U trenutku dolaska policije u tri blinidirana vozila i članova opštinske izborne komisije, oglasile su se sirene, nakon čega je usledilo okupljanje građana ovog grada da severu KiM, preneli su RTS-u izvori iz Zubinog Potoka.

U Zubinom Potoku čule su se dve eksplozije, a kako nezvanično saznajemo najverovatnije su bačene dve velike petarde. 

Članovi opštinske komisije uz asistenciju pripadnika policije nasilno su upali u prostorije opštine, obili vrata i zamenili brave. Uneli su određeni materijal neophodan za izbore, najverovatnije glasačke kutije.

Srbi sa Kosova i Metohije su veoma uznemireni budući da se očekuje slična akcija u još dve srpske opštine, Leposavić i Zvečan.   

Inače u Zubinom Potoku nisu raspisani izbori za opštinske odbornike već samo za gradonačelnika, a kandidati su Fljarton Hasani iz "Samoopredeljenja", čiji je lider Aljbin Kurti, i Izmir Zećiri iz Demokratske partije Kosova čije je osnivač Hašim Tači.  

Iz CIK juče je najavljeno da će članovi novoimenovih opštinskih izbornih komisija danas, uz pratnju kosovske policije, "posetiti" kancelarije izbornih komisija u četiri opštine u kojima se održavaju vanredni izbori. 

Predsednik CIK tzv. Kosova Krešnik Radonići izjavio je juče da operativni plan "za tu aktivnost" sprema policija i da ostaje da se vidi da li će izborne komisije imati pristup kancelarijama, kao i da li će "CIK  u narednim danima imati pristup biračkim mestima na severu Kosova". 

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani raspisala je vanredne izbore u četiri severne opštine 18. decembra.

Predsednici tih opština su 5. novembra, zajedno sa ostalim Srbima na severu KiM, napustili sve prištinske institucije nezadovoljni odlukama vlade u Prištini, pre svega najavljenim kažnjavanjem Srba koji imaju vozila sa registarskim tablica koja izdaje MUP Srbije.

Petković: Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije

Aljbin Kurti je na sever Kosova i Metohije poslao policiju sa dugim cevima u prostorije opštine Zubin Potok kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora, navodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Reč je o najbrutalnijoj demonstraciji sile i izazivanju novih tenzija i provokacija od strane Prištine koja nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu", ističe Petković, saopštila je Kancelarija za KiM. 

Sve ovo je Aljbin Kurti, kako navodi Petković, tempirao i režirao dok se u Tirani održava samit EU–Zapadni Balkan, kao što je tokom samita u Berlinu pozvao na rušenje Briselskog sporazuma i hapšenje Nenada Đurića.

"Ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Aljbina Kurtija – dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na severu pokrajine", naglašava Petković.

Ukazuje i da je očigledna "Kurtijeva namera da nasiljem i oružjem preotme četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike".

"Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije, jer sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima", zaključuje direktor Kancelarija za KIM.