Srbija i Balkan

Opozicija ljuta na Mandića i vladu: Zbog vas nam ne dolazi Mišel

Lideri opozicionih stranaka u crnogorskom parlamentu naveli su da je otkazivanje posete predsednika Evropskih saveta povezano sa "urušavanjem evropskog puta zemlje"
Opozicija ljuta na Mandića i vladu: Zbog vas nam ne dolazi Mišel© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Tek što je počela današnja sednica Skupštine Crne Gore je na kratko prekinuta, nakon što je poslanik opozicionog DPS Andrija Nikolić zatražio odgovor od predsednika parlamenta Andrije Mandića zašto predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, uprkos zvaničnim najavama, ne dolazi u Podgoricu.

Nikolić smatra da otkazivanje Mišelove posete dovoljno govori, te da su, kako je naveo, "međunarodno izolovani predsednik parlamenta ali i vlada".

Mandić je rekao da je Mišela pozvao predsednik Crne Gore Jakov Milatović, te da je to adresa za razjašnjenje o otkazivanju posete, a da on sa tim nije upoznat.

On je rekao da parlament i on lično imaju veliko poštovanje za Mišela, da je on prijatelj Crne Gore, i da je mnogo toga uradio da Crna Gora dobije pozitivan IBAR.

Očekuje, kazao je, da će nakon Milatovićevog odlaska u Brisel sve biti jasnije o poseti Mišela Podgorici.

Ovakvom stavu poslanika DPS pridružili su se i poslanici drugih opozicionih stranaka tvrdeći da je otkazivanje posete Mišela povezano sa navodnim "urušavanjem evropskog puta zemlje".

Jedini poslanik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović je kazao da je skupštinska rezolucija o Jasenovcu bila nepotrebna jer svi imaju jasan stav o tom pitanju, te da je, kako je naveo, "Crna Gora postala država gde dolaze (Aleksandar) Vučić i (Milorad) Dodik ali ne i jedan Šarl Mišel".

Mandić je primetio da su češći gosti Crne Gore hrvatski zvaničnici, pa to, kazao je, niko ne spori.

"Ne znam što bi bilo sporno kada dolaze predstavnici Srbije i Republike Srpske", upitao je Mandić.

Jelena Nedović (PES) rekla je da zvaničan stav o otkazivanju posete Mišela nisu dobili pa je pozvala poslanike da ne manipulišu tim temama.

Mišel je trebalo sutra da doputuje u dvodnevnu posetu Podgoricu, ali je poseta otkazana, a zvanični razlog nije saopšten.

Ipak, Milatović i Mišel sastaće sutra u Brisel, saopštili su oni na društvenoj mreži Iks.

image