Srbija i Balkan

SAD: Zabrinuti smo zbog Dodikovih pretnji teritorijalnom integritetu BiH

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost je rekao da SAD podržavaju Kristijana Šmita
SAD: Zabrinuti smo zbog Dodikovih pretnji teritorijalnom integritetu BiH© Tanjug/Alessandro della Valle/Keystone via AP

SAD su zabrinute zbog "povećanih pretnji" teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine koje dolaze od predsednika Republike Srpske Dodika i nastaviće da odgovaraju na "secesionističke akcije" i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući i uvođenje dodatnih sankcija, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Salivan je u objavi na platformi Iks naveo da SAD podržavaju "visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita" i, kako je istakao, upotrebu njegovih ovlašćenja kada je to potrebno za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Nastavićemo da stojimo uz građane BiH i njihov cilj za postizanje demokratske i prosperitetne BiH integrisane u evroatlantsku zajednicu", naveo je Salivan.

Dodik je izjavio prošle sedmice da su vlasti Republike Srpske sačinile predlog sporazuma o "mirnom razdruživanju" BiH koji nameravaju da pošalju Federaciji BiH na razmatranje.

Sadržaj tog dokumenta još nije objavljen, a Dodik je rekao da je sporazumom predviđen prelazni period od tri do pet godina tokom kojeg bi se dva entiteta na osnovu dogovora odlučila o prestanku postojanja BiH kao države.

image