Srbija i Balkan

Haos u Skupštini Crne Gore: Poslanici DPS-a blokirali rad, Mandić morao da otkaže premijerski sat

Poslanici Demokratske partije socijalista stali su ispred govornice i ne dozvoljavaju da se nastavi sednica Skupštine Crne Gore na kojoj je premijer Spajić trebalo da odgovara na pitanja poslanika
Haos u Skupštini Crne Gore: Poslanici DPS-a blokirali rad, Mandić morao da otkaže premijerski sat© Скупштина Црне Горе

Premijer Crne Gore Milojko Spajić danas je u Skupštini trebalo da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sednici posvećenoj premijerskom satu. Poslanički klub Demokratske partije socijalista odlučio je da blokira održavanje te sednice.

Kao razlog navode to što je Spajić prethodno otkazao premijerski sat u subotu, te tražio odlaganje za danas.

Poslanici DPS-a stali su ispred govornice u znak protesta, zbog čega je predsednik Skupštine Andrija Mandić će novi premijerski sat biti zakazan za 19. jul.

Andrija Nikolić iz DPS-a kazao je da je Spajić pokazao veliko nepoštovanje prema Skupštini Crne Gore.

"Premijerski sat odlagan je četiri ili pet puta, a poslednji put to se desilo na do sad neviđen način. Premijer je poslao poruku da neće biti tu da prisustvuje premijerskom času. Zbog velikog nepoštovanja, Vi danas nećete održati premijerski sat. To je naš protest, pa ćete drugi put doći kad vas parlament pozove", kazao je Nikolić.

Na ovo je reagovao poslanik URE Dritan Abazović, koji je poručio Mandiću da ukoliko nije u stanju da obezbedi održavanje sednice, podnese ostavku.

"DPS ima pravo na svoj politički odgovor, ali ima poslaničkih klubova koji imaju sa Spajićem nešto da porazgovaraju", naveo je Abazović.

Spajić: Zgusnut raspored, izvinjavam se

Vlada je ispoštovala poslovničku dužnost i njeni predstavnici došli su u Skupštinu da odgovaraju na pitanja poslanika, kazao je premijer Milojko Spajić, navodeći da je prekidanje današnje sednice legitiman vid protesta opozicije.

Spajić je novinarima u Skupštini, upitan zašto nije došao u subotu na sednicu posvećenu "premijerskom satu", rekao da je imao informaciju da je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić poslao poruku da se radi građana odloži sednica i održi u ponedeljak.

"Ja nisam imao priliku, zbog zgusnutog rasporeda, da odgovorim ranije, izvinjavam se na kasnom odgovoru", naveo je Spajić.

On je kazao da ne zna zašto danas nije dozvoljeno da se održi sednica, da li je u pitanju strah, ili nešto drugo.

"Ja sam tu, vlada je tu, ispoštovali smo poslovničku dužnost. Razumemo sve, ovo je jedan legitiman vid protesta", naveo je Spajić.

On je istakao da je za vladu parlament važan i da izvršna vlast treba da ispoštuje parlament do kraja.

image