Srbija i Balkan

Gujon odgovorio na pisanje RSE: Nekima smeta što branimo srpske interese u svetu

Desničarskim i ekstremističkim nazivaju projekte koji imaju za cilj kulturno povezivanje Srba iz rasejanja sa maticom, upozorava Gujon
Gujon odgovorio na pisanje RSE: Nekima smeta što branimo srpske interese u svetu© TANJUG/ Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu/ Miljan Bosnić

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon negirao je navode iz teksta Radija Slobodne Evrope (RSE) o tome da su navodno uplate iz budžeta Srbije završavale na računima desničarskih organizacija, među koje ubrajaju i Gujonovu humanitarnu organizaciju.

Gujon je kazao da je u tekstu izneto niz neistina i teških uvreda koje dovode čitaoce u zabludu.

"U tekstu nazivaju desničarskim i ekstremističkim projekte koji imaju za cilj kulturno povezivanje Srba iz rasejanja sa maticom. Poseban osvrt autora teksta na udruženja iz Republike Srpske pokazuje njegovu političku ostrašćenost u trenutku velikog pritiska na Republiku Srpsku", ukazuje Gujon.

Odgovara da smatra neumesnim da mu pridike o finansiranju kulturnih projekata od svega nekoliko hiljada evra drže mediji poput RSE i N1 koji se, kaže Gujon, finansiraju u milionskim iznosima iz inostranstva a sve u cilju širenja neistine i negativne propagande usmerene protiv srpskog naroda i srpskih interesa.

"Kao direktor novoformirane Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju – Vlade Republike Srbije trudiću se da na stranim jezicima i stranoj javnosti prezentujem istinu o Srbiji i Srbima, koju su upravo ovi ili slični mediji nastojali da iskrive prethodnih nekoliko decenija", poručuje Gujon.

Kako dodaje, ovaj napad koji je potkrepljen raznim insinuacijama, nepotpunim i netačnim informacijama, samo je podstrek da budemo još uspešniji u radu i najboljem prezentovanju Republike Srbije i srpskog naroda u svetu.

Gujon je zatražio da Radio Slobodna Evropa u skladu sa zakonom objavi njegov demanti.

image