Srbija i Balkan

Paranoja "Jutarnjeg lista": Osveta Crnoj Gori zbog Rezolucije o Jasenovcu?

Odluka Šarla Mišela da ne dođe u Podgoricu i navodno izbacivanje parafa o Crnoj Gori iz dokumenta samita EU, kazne su za usvajanje Rezolucije o Jasenovcu, tvrdi "Jutarnji list"
Paranoja "Jutarnjeg lista": Osveta Crnoj Gori zbog Rezolucije o Jasenovcu?© Скупштина Црне Горе

Nakon što je Skupština Crne Gore izglasala Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen, mediji u Hrvatskoj pokušavaju da poteze briselskih zvaničnika predstave kao osvetu Podgorici za usvajanje tog dokumenta.

Odluku predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da otkaže posetu Crnoj Gori i zakaže sastanak sa crnogorskim predsednikom u Briselu a ne u Podgorici, "Jutarnji list" predstavlja kao čin donet zbog usvajanja rezolucije.

U istom kontekstu kao i hrvatski mediji, danas je i Demokratska partija socijalista u Skupštini Crne Gore pokušala da predstavi odluku Mišela, iako ne postoji zvanično objašnjenje zašto je poseta pomerena.

Kako je objavila "Pobjeda", bliska stranci Mila Đukanovića, navodno joj je potvrđeno da je Mišel odložio posetu zbog usvajanja dokumenta.

Crnogorski predsednik Jakov Milatović pridružio se DPS-u navodeći da nema dilemu da je Mišel odložio posetu Crnoj Gori zbog usvajanja Rezolucije o Jasenovcu.

"Jutarnji list" ide korak dalje u navodima da Brisel kažnjava Podgoricu zbog rezolucije, pa dodaje da je iz deklaracije Evropskog saveta izbačen paraf o Crnoj Gori.

"To su dva vidljiva čina kojima je Evropska unija poslala poruku da neće olako preći preko usvajanja Rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore", navodi "Jutarnji list", bez navođenja izvora za takve tvrdnje.

Kako navode, pozivajući se na uvid u dokument nacrta zaključaka sa samita EU, u četvrtak je izbačena rečenica: "Evropski savet pozdravlja održavanje poslednje međuvladine konferencije s Crnom Gorom i naglašava napredak koji je Crna Gora postigla u svom pristupnom procesu."

Međutim, s obzirom da je izglasana Rezolucija o Jasenovcu, navodno je EU odlučila da rečenicu izbaci, tvrdi "Jutarnji list", ne navodeći da li je to bio zahtev Zagreba.

Iza svega stoji Zagreb?

Da iza ovog "kažnjavanja" Crne Gore preko Evropske unije stoji Hrvatska, potvrdio je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman koji je večeras izjavio da je Zagreb Crnoj Gori poslao notu i saopštenje da kao članica EU i NATO ima na raspolaganju sve mehanizme.

"Još raspravljamo s premijerom kako postupiti", rekao je Radman novinarima uoči sednice Predsedništva HDZ-a u Zagrebu.

"Ovo što je Crna Gora napravila protivno je onome na što se obvezala i bez ikakvog razloga ulazi u duboku prošlost", ocenjuje Grlić Radman i dodaje da je politika zvanične Crne Gore instrumentalizovana.

"Ovde je na delu odrađivanje nečijeg posla, a svi znamo i čijeg", kazao je, dodajući da hrvatska vlada svake godine komemoriše žrtve i osuđuje počinitelje.

"S druge strane, u Crnoj Gori je izostala osuda vlastite agresije", rekao je hrvatski ministar.

Šta tačno stoji iza odluke Mišela i Saveta EU trebalo bi da bude jasnije sutra kada će se Milatović u Briselu sastati sa Mišelom.

image