Srbija i Balkan

MUP: Intervenisano na 50 lokacija zbog nevremena u Srbiji; ER Srbija: Moguće kašnjenje letova (VIDEO)

Na području Beograda je oblačno, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a temperatura će biti u osetnom padu

Novo jako naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i lokalnom pojavom grada već je zahvatilo zapadne delove Vojvodine i zapadnu Srbiju.

Ekipe EDB-a su u pripravnosti u svim područjima gde se očekuje nevreme, prenosi RTS.

Ponovo se očekuje velika količina padavina za kratko vreme, kao i jak i olujni vetar u zoni intenzivnih padavina. Tendencija premeštanja je ka Banatu, širem području Beograda i Šumadiji, upozorio je RHMZ.

Dnevna temperatura će u većini mesta biti u padu za 10 do 13 stepeni Celzijusovih.

I danas se na području Srbije očekuju grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i vetrom olujne jačine.

U većini mesta pašće između 20 i 40 mm, a u delovima Vojvodine, zapadne i centralne Srbije i do 80 mm kiše za 24 sata, lokalno i više, upozorava RHMZ.

Crni oblaci nadvili su se nad prestonicom, a oko 7 sati počeo je jak pljusak praćen vetrom.

Tokom dana na području Beograda takođe, oblačno, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a temperatura će biti u osetnom padu.

Večeras, u toku noći i sutra, u Beogradu, očekuju se grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom.

Radarska osmatranja upozoravaju da je jako grmljavinsko nevreme već zahvatilo Srem, Bačku, Zapadnu Srbiju i Šumadiju, kao i da se ponovo očekuje velika količina padavina za kratko vreme, kao i jak olujni vetar u zoni intenzivnih padavina.

Veliki crni oblaci su iznad Beograda i šireg područja Banata. Trenutno kiša jakim intenzitetom pada u Beogradu, Loznici, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Somboru.

Kako prenosi RTS, trolejbuski saobraćaj na Banjici koji je bio u prekidu je normalizovan, automobile zaglavljene u vodi na skretanju sa Ibarske magistrale ka Petlovom brdu i u Braće Jerković izvlačili su Gradska čistoća i vatrogasci.

Zabranjeno je skretanje na auto-put ka Nišu od Karađorđevog parka.

Šapić: Imali smo 250 intervencija, 1.500 radnika na terenu

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je, povodom nevremena koje je zahvatilo Beograd i ostala mesta i gradove u Srbiji, da moramo da prihvatimo nove vremenske okolnosti, kao i da bi trebalo da počnemo da osiguravamo naša vozila i dobra.

"Moramo da prihvatimo nove vremenske okolnosti. Superćelijske oluje postaju naša realnost. Čak smo imali sreće u odnosu na region i svet. Zagreb je potpuno opustošilo. Količina padavina je bila oko 55 litara po kvadratu, maksimum je nekih 60 litara. To je količina koja obično padne za mesec dana", rekao je Šapić.

Istakao je da naša kanalizacija ne može da primi veću količinu kiše, dodajući da je to problem i u daleko bogatijim sredinama i gradovima.

"Imali smo preko 250 intervencija naših javnokomunalnih preduzeća, 1.500 radnika je sve vreme na terenu, situacija u gradu počinje da se malo stabilizuje", rekao je.

Nadamo se da neće biti više padavina u ovakvoj količini, i da nećemo imati tragične slučajeve. Treba da budemo svesni, da ostanemo kod kuće kada dođe do ovakvih nepogoda", naglasio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, da je najveći problem kada vetar i oluja nanesu granje i lišće i da tada ništa ne može da se uradi dok neko to fizički ne ukloni.

On je naveo da će sve gradske službe uvek biti spremne, a da je na terenu 118 cisterni i transportnih vozila i 22 čistilice.

"To je realnost u tom momentu. Očekujemo da će se sve smiriti do kraja večeri. Biće još jedna kiša, pratićemo stanje", dodao je.

Er Srbija upozorava na moguće kašnjenje letova

Kompanija Er Srbija saopštila je danas da zbog sinoćnih i današnjih učestalih i produženih zabrane točenja goriva na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", a zbog nepovoljnih vremenskih uslova, kao i posledičnog gubljenja aerodromskih slotova, može doći do kašnjenja izvesnog broja letova Er Srbije planiranih tokom dana.

Kako se navodi nadležne službe srpske nacionalne avio-kompanije preduzimaju sve što je u njihovoj moći da zbrinu sve putnike čiji će letovi eventualno kasniti.

"Bezbednost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za Er Srbiju", navela je kompanija.

Vatrogasci imali 28 intervencija u Beogradu

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je od juče, usled obilnih padavina, intervenisao na 50 lokacija u Beogradu, Sremskom, Braničevskom, Borskom, Južnobanatskom, Južnobačkom, Mačvanskom i Podunavskom okrugu.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Miloš Milenković rekao je za RTS da su od večeri do jutra na teritoriji Beograda imali 28 intervencija – 93 vatrogasca sa 33 vozila su bila na terenu.

Najviše intervencija ticalo se uklanjanja stabala (15 intervencija), a u šest slučajeva vatrogasci su gasili požar nastao usled udara groma, dok su, između ostalog, u tri intervencije bili angažovani na uklanjanju limenog krova i izvlačenju potopljenog vozila.

"Na teritoriji Zemuna imali smo dva požara izazvana gromom u porodičnim kućama, nije bilo povređenih. Pričinjena je materijalna šteta, ali pravovremenom reakcijom brzo su lokalizovani i likvidirani požari", rekao je Milenković.

Takođe, pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani u gašenju 11 požara izazvanih udarom groma u Rumi, Koceljevi, Smederevu i Beogradu, kao i na uklanjanju stabala na 23 lokacije u Beočinu, Pančevu, Alibunaru, Požarevcu, Golupcu i Beogradu, navodi se u saopštenju Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Vatrogasci-spasioci su u Beočinu iz automobila na koji je usled nevremena palo drvo, evakuisali jednu osobu koja tom prilikom nije povređena, a pomagali su i stanovništvu u crpljenju vode na devet lokacija u Bačkoj Palanci, Staroj Pazovi, Smederevu i Beogradu.

Kako se navodi, na svim intervencijama do sada, ukupno je bilo angažovano 154 vatrogasca-spasioca sa 54 vozila i 9 pumpi.

Na Čukarici grom je udario u trafostanicu, ali je brzom intervencijom elektrosnabdevanje stabilizovano.

Nevreme je zahvatilo i Južno Bački, Mačvanski, Sremski i Podunavski upravni okrug i grad Smederevo. Bila su tri požara iazvana udarom groma, ali pravovremenom reakcijom vatrogasaca sprečena je veća materijalna šteta i nije bilo povređenih, rekao je Milenković.

U Južno Banatskom okrugu, Pančevu, Alibunaru, Braničevskom okrugu, Požarevcu, Golupcu bilo je intervencija tehničkog karaktera – uklanjanja stabala.

U Borskom okrugu bilo je sporadičnih prekida u elektrosnabdevanju u Majdanpeku. Snabdevanje strujom sada je uredno osim u Donjem Milanovcu, gde se radi na uklanjanju kvara.

image