Srbija i Balkan

Vetar čupao stabla, oštećeni krovovi i fasade: Jako nevreme zahvatilo Srbiju i region

Sloveniju je u ponedeljak popodne zahvatilo snažno nevreme sa jakim pljuskovima, udarima vetra i gradom, a najviše štete bilo je u Dolenjskoj, gde je grad uništio useve, a jaki udari vetra oštetili i nosili krovove kuća

Jako nevreme koje je malo posle 7 časova pogodilo Beograd, napravilo je probleme i zastoje u saobraćaju, a pojedine ulice su zbog velike količine vode zatvorene.

Velike gužve stvorile su se kod Beogradskog sajma, na Voždovcu, na potezu od Trošarine ka Konjarniku, na Petlovom brdu, a Višnjička ulica je zatvorena za saobraćaj, javljaju novinari Tanjuga.

U pojedinim delovima grada automobili su ostali zaglavljeni u vodi, a veliki zastoji su i na Autokomadi i mostu Gazela.

Večeras, u toku noći i sutra, u Beogradu, očekuju se grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom.

Nevreme i u regionu

Snažno nevreme pogodilo je i delove Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Za brojne regione u Bosni i Hercegovini danas je izdato upozorenje zbog pljuskova praćenih grmljavinom.

Kako su saopštili iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), u pojedinim područjima je na snazi narandžasti meteo-alarm.

Upozorenje je izdato za Livno, Mostar, Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Foču, Prijedor, Trebinje i Višegrad, prenosi sarajevski portal Kliks.

U Mostaru, kako je najavljeno, sa jačim pljuskom može da padne 30 do 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Prestanak padavina u većem delu BiH očekuje se do kraja dana, a stabilizacija vremenskih prilika očekuje se sutra, navodi se u saopštenju.

Olujno nevreme pogodilo je jutros Trebinje i prouzrokovalo veliku materijalnu štetu, saopšteno je iz operativnog Centra civilne zaštite.

U saopštenju se navodi da su do sada imali desetak prijava i da veliki broj stabala srušen zbog jakog vetra, a da su oštećeni mnogi automobili, prenosi RTRS.

Za manje od dva sata palo je 17 litara kiše po metru kvadratnom, a brzina vetra bila je 97 kilometara na čas, navodi se u saopštenju.

U Sloveniji grad

Sloveniju je u ponedeljak popodne zahvatilo snažno nevreme sa jakim pljuskovima, udarima vetra i gradom, a najviše štete bilo je u Dolenjskoj, gde je grad uništio useve, a jaki udari vetra oštetili i nosili krovove kuća.

Zbog olujnog nevremena Agencija za životnu sredinu (Arso) izdala je u ponedeljak narandžasto upozorenje za celu zemlju, nakon čega se vreme smirilo, prenosi televizija Slovenija.

Prethodno su se nad severnom Primorskom formirale dve olujne ćelije koje su se spojile u veći olujni sistem koji se kretao ka unutrašnjosti Slovenije, a jače olujne ćelije nastale su i u okolini Postojne, Velikih Lašča i Mirne Peče, praćene pljuskovima i jačim udarima vetra.

Obilniji pljuskovi zabeleženi su i u Kranju gde je palo 33 milimetra kiše.

U poslepodnevnim satima najjače nevreme zahvatilo je okolinu Novog Mesta, kao i opštinu Bled, Radovljicu, Tržič, Škofje Loku, Kamniku, Grosuplje, Sevnicu.

Kako javlja Radio Slovenija, mnogi vozači u Dolenjskom su se žalili da im je grad oštetio šoferšajbne, a meštani da im je uništio i useve u baštama i poljima.

Obilne količine kiše pokrenule su klizišta, a jak vetar je rušio drveće, električne stubove i krovove stambenih, poslovnih i drugih objekata.

Jako olujno nevreme pogodilo je sinoć Hrvatsku, najviše Slavoniju i zagrebačko područje, a jak vetar, kiša praćena grmljavinom i grad stvorili su ogromne probleme u Sisku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu i Županji.

U Zagrebu zbog oštećenja naponske mreže i pada stabala nisu vozili tramvaji, a delovi grada ostali su bez struje, prenosi hrvatski portal Indeks.

Pred kraj večeri nakratko je pala jaka kiša zbog čega su delovi grada bili poplavljeni, a u Sisku je vetar lomio grane.

U Vinkovcima je vetar čupao stabla iz zemlje, a polomljena je i građevinska skela.

U Vukovaru i okolini poplavljena su dvorišta i kuće, padala su stabla, oštećeni su krovovi i fasade.

Najveća materijalna šteta prouzrokovana nevremenom zabeležena je na području Vukovarsko-sremske županije, objavila je Uprava civilne zaštite.

Županijski centar 112 Vukovar primio je 70-ak poziva vezanih za posledice olujnog nevremena praćenog vetrom, obilnom kišom i jakim gradom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-sremske županije i prouzrokovalo veliku materijalnu štetu.

Dojave su se odnosile na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala kao i oštećenja automobila, krovova i fasada.

Prema dosadašnjim informacijama, nevreme je najviše pogodilo područja opštine Bošnjaci i gradove Županju i Vinkovce, navodi hrvatski portal.

image