Srbija i Balkan

Dodik: Deklaracija je istorijski značajan dokument

Najvažnije pitanje Srbije danas jeste Kosovo i Metohija, ali najvažnije nacionalno pitanje Srbije jeste Republika Srpska, poručio je predsednik RS
Dodik: Deklaracija je istorijski značajan dokument© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja/ bg

Dokument o deklaraciji treba tretirati kao istorijski značajan, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom skupštinskom zasedanja na kom se raspravlja o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenoj na Svesrpskom saboru.

"Usvajanje ove deklaracije ima za cilj da na veći operativni nivo stavimo sva važna pitanja koja se nalaze u zaključcima, uključujući državne i nacionalne institute", istakao je Dodik.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na istrajnosti da se zajedno radi u dobroj atmosferi.

"Deklaracija je doneta u euforiji odobravanja i zato je nama ovde lako da to usvojimo bez ikakvih odlaganja", istakao je Dodik.

On je podsetio da oni koji su osporavali deklaraciju, bilo da su deo srpskog naroda, ili van njega, nisu imali nikakvu podršku.

"Nastavićemo da obeležavamo dan nastanka Republike Srpske 9. januar, a uvodi se Dan državnosti Srbije i Republike Srpske Sretenje 15. februara, i to je sasvim prirodno da zajednički slavimo taj datum", poručio je Dodik.

Ponovio je važnost zajedničke saradnje sa Srbijom.

"Najvažnije pitanje Srbije danas jeste Kosovo i Metohija, ali najvažnije nacionalno pitanje Srbije jeste Republika Srpska, jer u njoj živi najviše Srba van granica Srbije", naglasio je Dodik.

image