Srbija i Balkan

Goganović potvrdio: Vojni atašei zbog ratne biografije nisu dobili agremane Hrvatske

Predloženi atašei su bili u sastavu zloglasne Sedme muslimanke brigade, koja je upamćena po stravičnim zločinima nad Hrvatima tokom muslimansko-hrvatskog sukoba u građanskom ratu u BiH.
Goganović potvrdio: Vojni atašei zbog ratne biografije nisu dobili agremane Hrvatske© Photo by Elman Omic/Anadolu via Getty Images

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović izjavio je da su nadležne institucije u Hrvatskoj odbile da daju saglasnost za imenovanje vojnih atašea pri Ambasadi BiH u Zagrebu, brigadirima Mirsadu Stabančiću i Izudinu Skopljaku, zbog njihove ratne biografije, jer su bili u sastavu zloglasne Sedme muslimanke brigade, koja je upamćena po stravičnim zločinima nad Hrvatima tokom muslimansko-hrvatskog sukoba u građanskom ratu u BiH.

Goganović je pojasnio da Hrvatska kao suverena zemlja ima pravo da ne da agreman, bez bilo kakvog obrazloženja u skladu sa diplomatskim pravom.

Što se tiče navedenih brigadira, Goganović je naveo da je to klasični nastavak bošnjačke politike da pripadnike ove zloglasne ratne vojne formacije instaliraju na veoma bitne funkcije.

Prema saznanjima Srne, Ministarstvo odbrane BiH, kojim rukovodi Zukan Helez, pripremilo je novi predlog o imenovanju vojnog atašea pri Ambasadi BiH u Zagrebu, a koji bi Predsedništvo BiH trebalo da razmatra na sednici zakazanoj za četvrtak, 4. jula.

Odluku donosi član Predsedništva iz reda naroda kojem vojni atašei pripadaju, dok ostala dva člana se ne mešaju u njegov izbor.

image