Srbija i Balkan

Usklici iz Tirane: "Rama,odlazi!", "Ovo je država droge i kriminala"

Opozicioni lider Salji Beriša, koji je tokom protestne šetnje bio fizički napadnut, pozvao je u više navrata na Ramin odlazak
Usklici iz Tirane: "Rama,odlazi!", "Ovo je država droge i kriminala"© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Nekoliko hiljada građana okupilo se na protestima u centru Tirane koje su predvodili lideri opozicionih albanskih stranaka Demokrtske partije i Partije Slobode, Salji Beriša i Iljir Meta.

Tokom protesta su se mogli čuti uzvici "Rama odlazi!", ali i videti transparenti sa natpisima "Ovo je država droge i kriminala", kao i zastave Albanije i EU, prenosi portal "Kosovo onlajn".

Okupljanje je počelo u podne na Skenderbegovom trgu, odakle su demonstranti otišli ispred kordona policije u Bulevaru mučenika nacije gde je bila postavljena bina.

Nekadašnjeg predsednika Albanije Saljia Berišu je tokom protestne šetnje napao jedan tridesetjednogodišnji muškarac, udarivši opozicionog lidera pesnicom u lice i raskrvarivši mu nos.

Berišino obezbeđenje je predalo napadača policiji, nakon čega je saopšteno da je reč o Gentiju Šehu iz Tepelene, psihički neuračunjivoj osobi.

Po završetku šetnje, Beriša se sa bine obratio demonstrantima.

On je govorio o mnogim problemima sa kojima se Albanija suočava tokom vladavine Edija Rame i zatražio odlazak Rame i aktuelnih vlasti.

Na protestu kratak govor održao je i Iljir Meta, naglasivši koliko je važno da se lideri koji borave u Tirani na samitu EU-Zapadni Balkan upoznaju sa problemima s kojima se Albanija suočava, kao što su kriminal i korupcija.

Po završenom mitingu pristalice opozicije ispratile su lidere do sedišta stranaka. Salji Beriša se još jednom obratio novinarima i pristalicama sa stepeništa ispred DP, rekavši da je vladavini Socijalističke partije i Ediju Rami došao kraj.

Na konferenciji za novinare odmah po povratku u stranku Beriša je izjavio da je osoba koja ga je napala agent kriminalističke policije i opovrgao saopštenje Državne policije da se radi o bolesnoj i neuračunjivoj osobi.

image