Srbija i Balkan

Plenković se obrušio na Crnu Goru: Loš i nepotreban potez

Rezolucija o Jasenovcu je "odraz namera" koje nisu dobrosusedske, ni partnerske, rekao je hrvatski premijer
Plenković se obrušio na Crnu Goru: Loš i nepotreban potez© FOTO TANJUG/FOTO HINA/ MARIO STRMOTIĆ

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je danas u Zagrebu Rezoluciju o Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu, koju je usvojila Skupština Crne Gore, i ustvrdio da je ona dovela do podela u unutrašnjem političkom korpusu Crne Gore.

"To je loš i nepotreban potez, posebno jer je Hrvatska bila vrlo konstruktivna u rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja, a ovaj potez prema nama šalje signal – a to je pitanje poverenja i namere", rekao je Plenković novinarima.

On je u izjavi novinarima, na marginama Dubrovnik foruma, rekao da je rezolucija koju je usvojila Skupština Crne Gore "odraz namera" koje nisu dobrosusedske, ni partnerske.

Plenković je naglasio da Hrvatska zadržava pravo da reaguje na takvu rezoluciju i ocenio da je ta tema bila prouzrokovana time što je Crna Gora podržala rezoluciju o Srebrenici u UN, pa se oni koji su izglasali rezoluciju o Jasenovcu, sada od nje "pokušavaju oprati".

Plenković je ranije, u govoru na Dubrovnik forumu, rekao da je vladajuća većina u Podgorici donela rezoluciju o Jasenovcu, a da se "nikad dosad nije bavila tom temom".

Hrvatski poslanici predlažu kao meru protiv Podgorice zbog usvajanja dokumenta o osudi ustaških zločina, da poslanicima koji su glasali u Skupštini Crne Gore bude zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da žali "što je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Republike Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore".

image