Srbija i Balkan

Ukratko 2. jul: Gruško završio posetu Srbiji; Nova runda tehničkog dijaloga u Briselu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da je Priština pokazala da nije spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom
Ukratko 2. jul: Gruško završio posetu Srbiji; Nova runda tehničkog dijaloga u Briselu© FOTO TANJUG/ MSP
  • U Čačku je danas otvoren Rusko-beloruski kulturni centar u kome će građani moći da uče o ruskoj kulturi. Predviđeno je i da centar ima školu za učenje ruskog jezika na tri nivoa. Pomoćnica gradonačelnika Čačka Marjana Petronijević rekla je da će time države još više da se povežu i nastave tradicionalno prijateljstvom.
  • Sud u Njujorku odložio je izricanje presude Donaldu Trampu za septembar dok njegov pravni tim pokušava da ospori njegovu osudu nakon presude Vrhovnog suda SAD. Trampu je prvobitno trebalo da bude izrečena presuda 11. jula. Ukoliko bude neophodno izricanje kazne, napisao je sudija, biće to 18. septembra, rekao je sudija Huan Merčan.
  • Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je Ukrajince da se ne igraju s vatrom, jer je to "veoma opasno". Želim da to čuje ukrajinsko rukovodstvo, poručio je Lukašenko i dodao da snage za specijalne operacije Belorusije i graničari obezbeđuju pravce mogućeg kretanja protivnika na južnoj i zapadnoj granici.
  • U Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal danas je saslušan M.D. iz Novog Pazara, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela iz člana 391 a Krivičnog zakonika. Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredilo je do 30 dana pritvor M.D. iz Novog Pazara, osumnjičenom za krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.
  • Novak Đoković je uspešno startovao na Vimbldonu i pobedio Vita Koprivu u prvom kolu rezultatom 6:1, 6:2, 6:2 i tako pokazao da je spreman za nove uspehe. Uprkos tome što je pre samo 27 dana obavio operaciju meniskusa desnog kolena, nakon povrede koju je doživeo na Rolan Garosu, Đoković je pokazao da ga to nije usporavalo.
image