Srbija i Balkan

U Prištini razočarani: Beograd nije prihvatio sporazum kojim priznaje nezavisnost tzv. Kosova

Nakon održane nove runde dijaloga, iz Prištine stiže i optužba da srpska strana sabotira proces rešavanja pitanja nestalih
U Prištini razočarani: Beograd nije prihvatio sporazum kojim priznaje nezavisnost tzv. KosovaGetty © Erkin Keci/Anadolu

Vlada takozvanog Kosova saopštila je, nakon runde dijaloga u Briselu, da je Srbija odbila da prihvati Osnovni sporazum u celini, u kojem se inače defakto priznaje nezavisnost srpske pokrajine.

Iz Prištine stiže i optužba da srpska strana sabotira proces rešavanja pitanja nestalih.

U saopštenju se navodi da se u Briselu razgovaralo o formalizaciji Osnovnog sporazuma, kao glavnog i prvog elementa za sprovođenje, zajedno sa Ohridskim aneksom, kao i o implementaciji Energetskog sporazuma, nedostatku napretka u primeni Deklaracije o nestalima, te o implementaciji niza drugih sporazuma, uključujući IUG, kao i onaj o posetama zvaničnika.

"Iz diskusija, posebno u prve dve tačke, već nekoliko puta je potvrđena činjenica da Srbija odbija da prihvati Osnovni sporazum u celini i da odbija da primeni njegove delove", navodi se u saopštenju.

Iz Prištine dodaju i da je srpska strana odbila da se uključi u razgovore o usaglašavanju plana implementacije, kao i o postizanju formalizacije sporazuma, na osnovu garancija koje su tražene na prošlonedeljnom sastanku.

"Rasprava o pitanju nestalih ponovo je razotkrila da srpska strana sabotira proces, stalno postavlja nove zahteve kako bi proces blokirala", tvrde.

Dodaju i da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi "primetio kašnjenje u primeni Energetskog sporazuma od strane Srbije“.

"U nastavku procesa nastojaćemo da se pronađe put ka postizanju dogovora o formalizaciji i planu redosleda za punu implementaciju Osnovnog sporazuma koji je EU u celini proglasila pravno obavezujućim i Aneksa za njegovu implementaciju“, dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je  da je Priština pokazala da nije spremna za normalizaciju odnosa sa Beogradom i dalje razgovore u okviru tehničkog dijaloga.

image