Srbija i Balkan

Šta sve može srpski specijalac? Kakvu obuku prolaze pripadnici elitnih vojnih jedinica

Konkurs za prijem novih pripadnika Vojne policije specijalne namene "Kobre" i 72. brigade za specijalne operacije otvoren je još mesec dana
Šta sve može srpski specijalac? Kakvu obuku prolaze pripadnici elitnih vojnih jedinica© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/bs

Konkurs za prijem novih pripadnika Vojne policije specijalne namene "Kobre" i 72. brigade za specijalne operacije otvoren je još mesec dana, a starosna granica za kandidate, bez obzira na pol, jeste 30 godina.

Svi koji ispune propisane uslove, prvo prolaze medicinska testiranja, psihološke procene, a zatim proveru fizičkih sposobnosti i selektivnu obuku, javlja RTS.

Specijalci prolaze selektivnu obuku u više eliminacionih faza, a prvih deset nedelja čeka taktička, vatrena i fizička obuka, marševi i veliki broj gađanja.

Izbor za pripadnike timova specijalnih jedinica stroži je nego za druge vidove Vojske Srbije. Zato posle selektivne obuke sledi još šest meseci dodatnog usavršavanja, posle čega kandidati mogu da postanu punopravni pripadnici 72. brigade. Borba za ulazak u jednu od najelitnijih jedinica, logično, jedna je od najtežih.

"Odlučio sam se za 72. jer ona spada u sam vrh, izazovi koje ona nosi, obuka, naoružanje sve je to izazov za nekog ko dolazi iz sporta, za nekog ko je željan napredovanja. Selektivna obuka je izazov za svakog čoveka, za onog ko je zdrav. Pored mnogih izazova selektivne obuke najteži su bili marševi, povećavali su se iz nedelju u nedelju, sa završnim koji je trajao dva dana", opisao je RTS-u svoje iskustvo jedan specijalac.

Početna plata 220.000 dinara

Na konkurs mogu da se jave i oni koji nisu prošli vojnu obuku. Sve koji budu primljeni u brigadu čeka i početna plata od 220.000 dinara. Uz to ide i svakodnevna obuka, najsavremenija oprema i naoružanje, ali i rizik vojnog poziva, kako bi na taj način mogli da savladaju one koji predstavljaju opasnost.

"Procenat koji završi obuku je između 25 i 30 odsto. Zbog izuzetno zahtevne obuke to je procenat koji i mi očekujemo", kaže potpukovnik Bojan Kovačević iz 72. brigade za specijalne operacije.

Radno mesto za buduće pripadnike 72. brigade za specijalne operacije je u garnizonu Pančevo.

Brigada je obučena između ostalog i za rešavanje talačkih situacija, gušenje oružane pobune, izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka na neprijateljskoj teritoriji – u svim meteorološkim i borbenim uslovima.

Nakon selektivne obuke kandidate čekaju ronilačka, ali i alpinistička obuka, s obzirom na to da neretko pripadnici ove brigade obavljaju zadatke i na visini.

image