Srbija i Balkan

Raspršili se snovi o smeni vlasti: Niška opozicija u ćorsokaku, Beograd ih tera na proteste

Razočarana lica opozicije u izbornoj noći razveselila su se jedino u trenutku kada su slavodobitno uskliknuli da će formirati vlast na Vračaru, Savskom vencu i Starom gradu. Mesec dana kasnije izgleda da su se uzalud radovali
Raspršili se snovi o smeni vlasti: Niška opozicija u ćorsokaku, Beograd ih tera na proteste© Antonio Ahel/ATAImages

Mesec dana od vanrednih beogradskih i lokalnih izbora, formirana je Skupština Beograda, Aleksandar Šapić je izabran za gradonačelnika, a izglasan je i gradski budžet.

Opozicija koja se svakodnevno pojavljivala u medijima najavljujući proteste i oštre reakcije je utihnula. Ostao je usamljen potez odbornika Pokreta Kreni - promeni koji su vratili mandate.

Odbornički mandat vratio je i Dobrica Veselinović iz Zeleno levog fronta, ali ne iz solidarnosti sa pokretom Sava Manojlovića, već, kako je rekao, da bi imao vremena da se posveti poslaničkom radu u Skupštini Srbije.

Od beogradskih opština u kojim se opozicija nadala da će uspeti da smeni vlast, ostao je još Stari grad. Pregovori sa liderom liste Čuvari Starog grada Markom Bastaćem završili su u ćorsokaku, pa se više niko i ne nada da bi Bastać mogao da formira vlast sa nekim drugim osim sa SNS-om.

Pokušali smo da dođemo do izjave Bastaća o tome da li je započeo formalne pregovore sa SNS-om, ali nije hteo da odgovori na to pitanje. Kako je pojasnio, ako bi bilo šta rekao, to bi onda bila izjava, a odlučio je da se ne oglašava u medijima još neko vreme.

Nije precizirao kada bi mogao da se obrati javnosti o tome sa kim će formirati vlast na Starom gradu.

Niška opozicija na raskršću

Niš je jedino mesto gde bi opozicija mogla da nastavi borbu za smenu vlasti. Gradska izborna komisija u tom gradu usvojila je ukupan izveštaj o izbornim rezultatima i tako stavila tačku na dodelu mandata.

Koaliciji oko SNS-a pripalo je 30 mandata, uz koju će biti i Ruska stranka koja je osvojila jedan mandat.

Na drugoj strani ostale su Grupa građana "Dr Dragan Milić" sa 16 mandata, koalicija Biramo Niš sa 10 mandata, pokret Kreni - promeni sa 2 mandata, koliko ima i lista "Ujedinjeni - nada za Niš".

Iz "Kreni-promeni" razočarano su saopštili da je pored pravnog puta, Niš trebalo braniti i građanskim protestima odmah nakon izbora, a pre letnjih odmora. Nejasno je da li ovo saopštenje znači da će ova grupacija samostalno krenuti u ulične proteste.

Ostale liste udruženo su zauzele stav da je Viši sud prekršio zakon i "ukrao" im pobedu, te da bi imali dovoljno mandata da formiraju vlast, da su ponovljeni izbori na dva glasačka mesta.

Milić, koji se nametnuo kao lider opozicije u ovom gradu saopštio je da su pred njima dve opcije.

"Postoje dva puta: prvi je da prihvatimo odluku suda, ali mi to nikada nećemo uraditi. Nemamo prava da to uradimo, ne možemo da prevarimo birače koji su glasali za nas. Mi legalitet i legitimitet izbora nećemo prihvatiti. Drugi predlog je da se krene sa demonstracijama, ali pitam šta će one promeniti? Gde, na koji način i s kojim ciljem. To je loš put za naš grad i takve predloge dobijamo uglavnom iz Beograda", rekao je Milić.

Kako je rekao, ti "dobronamerni saveti" opozicije nisu bili dobri ni u Beogradu.

"Ili su možda pobedili na Starom gradu, Voždovcu, Novom Beogradu? Ili je taj način delovanja bio malo pogrešan. Ili je SNS najviše dosadio nama Nišlijama", poručio je Milić.

On je dodao da će nastaviti da brane pobedu na jedini mogući način, a to je legalnim putem.

"Pokrenućemo postupak protiv sudija koji su doneli skandaloznu odluku, koja je neprimerena. Nastavićemo pravnu borbu, predstoji nam dalja borba pred Ustavnim sudom, a kada to iscrpimo ići ćemo dalje. Nećemo stati dok sve ne iscrpimo", naveo je Milić.

Za to vreme nema oglašavanja iz stranaka koje su odlučile da delimično bojkotuju izbore. Izgleda da je za njih počeo "holidej".

image