Srbija i Balkan

Ukratko 3. jul: Putin se sastao sa Sijem, NATO bez dogovora o vojnoj pomoći Ukrajini

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je izjavio da Zapad, po naređenju SAD, radi na eskalaciji odnosa sa Rusijom
Ukratko 3. jul: Putin se sastao sa Sijem, NATO bez dogovora o vojnoj pomoći Ukrajini© Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
  • Odnosi Moskve i Ankare nastavljaju da se razvijaju, uprkos svim poteškoćama koje danas postoje u svetu, poručio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na sastanku sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom.
  • Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je beloruskom lideru Aleksandru Lukašenku Dan nezavisnosti Belorusije i poručio da se Moskva i Minsk zajedničkim snagama efikasno suprotstavljaju spoljnim pretnjama i izazovima. Predsednik Belorusije je za RT izjavio da je omladina dužna da čuva nezavisnost i neguje sećanje na oslobođenje Belorusije, jer "bez nezavisnosti nema države, a bez države nema naroda".
  • Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će u borbi protiv terorista Srbija biti pobednik i da građani ne treba da brinu za bezbednost, jer "nadziremo vehabije". On je na na obeležavanju Dana Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a i jubileja - 45 godina postojanja jedinice rekao da da rezultati pripadnika SAJ jedinice najbolje svedoče o tome da je SAJ siguran oslonac države u borbi protiv svih vidova kriminala.
  • Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština ubija dijalog, kao i da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi u sredu u Briselu odbio da razgovara o svim temama.
  • Predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić izjavio je danas da se taj Odbor protivio donošenju Zakona o rodnoj ravnopravnosti, odnosno rodno osetljivog jezika i da očekuje da će Ustavni sud potpuno staviti van snage Zakon o rodnoj ravnopravnosti.
  • Putin i Si dali instrukcije, Rusija će preko "Snage Sibira 2" postati najveći snabdevač Kine gasom.
  • Na plenarnoj sednici Saveta Federacije Rusije jednoglasno je usvojena izjava Savezne skupštine o suspenziji učešća ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (PS OEBS), kao i o uplaćivanju doprinosa u njen budžet.
  • Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je za vreme posete Berlinu da bi Srbija trebalo da uči na nemačkom primeru, pa da dođe do stanja da oko pitanja od nacionalnog interesa, poput kopanja litijuma, ne postoje političke podele, već da sve stranke podrže nacionalni interes.
  • Ako Donald Tramp zna kako da okonča rat u Ukrajini, ne bi trebalo da čeka ishod novembarskih predsedničkih izbora da bi otkrio detalje, rekao je Vladimir Zelenski.
image