Srbija i Balkan

Spajić poručio Vučiću: Sve odluke, pa i one za Srebrenicu i Jasenovac, donosimo sami

Jako su nam bitni bilateralni odnosi sa svim susedima i važno je da se sva potencijalno otvorena pitanja reše do kraja, stoji u objavi Spajića na društvenoj mreži Iks
Spajić poručio Vučiću: Sve odluke, pa i one za Srebrenicu i Jasenovac, donosimo sami© FOTO TANJUG/ Vlada Crne Gore

Sve odluke, pa i one za Srebrenicu, Jasenovac, Mauthauzen i Dahau – donosimo kao nezavisna zemlja koja je principijelno odlučivala i odlučivaće na ovakve teme iz prošlosti, napisao je danas na društvenoj mreži Iks  predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Spajić je na ovaj način odgovorio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je ranije danas pitao predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i Spajića da li je on bio idejni tvorac rezolucije o genocidu u Jasenovcu i da li je vršio pritisak na njih da se taj dokument usvoji u crnogorskom parlamentu.

"Molim ih da izađu u javnost i da objasne svojim hrvatskim i zapadnim prijateljima, kojima se izvinjavaju danonoćno, objašnjavajući da je to velika greška, da mi kažu zašto su tu grešku počinili i da objasne ljudima da su se šalili kad su govorili da sa tim ima veze Beograd i ja lično", rekao je danas Vučić na konferenciji za medije.

U objavi Spajića navodi se da je on u Kotoru, na Samitu lidera Zapadnog Balkana predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću preneo da će Crna Gora "biti principijelna i u osudi svakog zločina i da će sve rezolucije, koje su fokusirane na odavanje pijeteta žrtvama, a ne na osude, istorijske okolnosti, geopolitiku itd. biti podržane, a ove druge teme da se ostave istoričarima da objektivno istraže okolnosti".

"Jako su nam bitni bilateralni odnosi sa svim susedima i važno je da se sva potencijalno otvorena pitanja reše do kraja – partneri će vas dugoročno više poštovati ako ste predvidivi i ako znaju da ćete se do kraja držati istog aršina za sve. Crna Gora je jedna od retkih zemalja sa principijelnim stavom i od njega neće odstupiti. Ipak, rezolucije i prošlost nisu naš fokus i treba ih ostaviti u senci napretka naše zemlje na planu ekonomije, vladavine prava i evropske integracije – umesto ulepšavanja prošlosti – bavimo se lepšom budućnosti", napisao je Spajić na društvenoj mreži Iks.

 

image