Srbija i Balkan

U Crnoj Gori broje pčele, ali ne i ljude: Još se ne zna koliko je Srba i Crnogoraca

U decembru je sproveden popis stanovništva u Crnoj Gori, ali još nisu saopšteni rezultati koji pokazuju koliko je Srba, a koliko Crnogoraca. Umesto toga najavljuje se popis pčela
U Crnoj Gori broje pčele, ali ne i ljude: Još se ne zna koliko je Srba i CrnogoracaGetty © Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket

U Crnoj Gori za jesen najavljuju novi opšti popis. Ovoga puta popisivaće živinu, broj sitne i krupne stoke i pčela. U decembru prošle godine u Crnoj Gori obavljen je popis stanovništva čiji potpuni rezultati još nisu objavljeni.

Tako da postoji mogućnost da se utvrdi tačan broj crnogorskih pčela, a da se i dalje ne zna koliko ima Crnogoraca ili Srba, prenosi beogradska "Politika".

Na popisu koji je obavljen u decembru ukupno su popisana 673.203 građanina, polovina stanovnika živi u tri grada Podgorici, Nikšiću i Baru, a zabeležen je porast broja stanovnika u 13 crnogorskih opština.

Pre šest meseci direktor Monstata Miroslav Pejović izjavio je da podaci o identitetskim pitanjima nisu objavljeni jer se "saopštavaju samo zbirne vrednosti i ne mogu se izvući drugi podaci bez unosa u sistem".

Uprava za statistiku (MONSTAT) pre nekoliko dana saopštila je da ne kasni sa objavljivanjem rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, i poručili da lične pretpostavke pojedinaca koje se iznose u javnosti nisu rezultati popisa.

Ističu da su prema Zakonu jedino oni nadležni za publikovanje rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

"Od početka procesa smo najavili rokove objave podataka – parcijalno u drugoj polovini ove godine, što poštujemo, te nema mesta javnim prozivkama i negativnim komentarima po tom pitanju, nagađanjima i manipulaciji podacima", kaže se u saopštenju.

Ova ista uprava za statistiku pre 13 godina, sa tadašnjom zastarelom tehnologijom obrade uspela da podatke popisa, obavljenog od 1. do 15. aprila, saopšti posle samo tri meseca, 12. jula te 2011. godine. Ove godine, kada su i kompjuteri i softveri znatno moderniji, za unošenje podataka treba im četiri puta više vremena.

Prebrojavanje građana Crne Gore traje skoro punih sedam meseci, kao da reč o Indiji ili Kini, a ne zemlji sa malo više od 600.000 stanovnika.

Zvanično problem je u softveru, koji treba da se kupi kako bi se obradili podaci. Taj program ne može da se jednostavno nabavi bez prethodno sprovedenog tendera koji treba da raspiše komisija, a članovi komisije ne mogu da rade dok i opozicija ne imenuje svog člana, a opoziciji se ne sviđa prebrojavanje jer je pokušala bojkot i samog popisa.

Crnogorci u šali kažu da objavu rezultata popisa neće dočekati ni Đekna, niti iko od njenih vršnjaka, zaključuje se u tekstu Politike.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević kaže da očekuje da će rezultati popisa biti objavljeni u što skorije vreme.

"Jer, ne postoji nijedan razlog za ovolikim odugovlačenjem, bez ako se ne radi o političkim pritiscima i politikantskim kalkulacijama. Dosad bi rezultate popisa objavili Kina i Indija zajedno, samo naš Monstat čeka softver kao Beketovi junaci Godoa".

image