Srbija i Balkan

Hovenijer: Konačan ishod normalizacije odnosa Beograda i Prištine je međusobno priznanje

Američki izaslanik je poručio da je ispunjavanje obaveza otvara put Prištine ka EU, Savetu Evrope, NATO-u, a to znači i napredak u formiranju Zajednice srpskih opština
Hovenijer: Konačan ishod normalizacije odnosa Beograda i Prištine je međusobno priznanje© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Izaslanik SAD u Prištini Džefri Hovenijer poručio je da je za članstvo tzv. Kosova u Evropskoj uniji, NATO i Savetu Evrope neophodan napredak u dijalogu sa Srbijom, što znači ispunjenje preuzetih obaveza, što podrazumeva i napredak u formiranju Zajednice srpskih opština.

Hovenijer je u intervjuu za "Kljan Kosova" rekao da su SAD savetovale aktuelnoj, kao i ranijim tzv. vladama u Prištini da se angažuju u dijalogu na konstruktivan i aktivan način.

"Nadamo se da će oba lidera naći političku volju, zajedničko tlo za napredak. SAD su u više navrata izrazile očekivanje od Kosova i Srbije da ispune sve svoje obaveze iz dijaloga, odmah i bez preduslova", podvukao je on.

Podsetio je da su Priština i Beograd preuzele obaveze koje su pravno obavezujuće, zbog čega se od obe strane očekuje da ispune sve obaveze, iz Osnovnog sporazuma i Aneksa i Ohrida.

"Stav SAD je jasan. Verujemo da konačan ishod normalizacije odnosa treba da bude međusobno priznanje. Znam da to nije stav obe strane, ali to je jasan stav SAD", naznačio je Hovenijer.

Dodao je da razume zašto Kurti želi potpisivanje sporazuma, ali je primetio da ima i ranijih sporazuma, koji nisu potpisani.

"Realnost je da ispunjavanje obaveza otvara put ka EU, Savetu Evrope, NATO-u. To znači i napredak u formiranju ZSO", rekao je Hovenijer.

Statut ZSO na proveru tzv. Ustavnom sudu

Dodao je da je, iako SAD nisu članice Saveta Evrope, uveren da su evropske zemlje spremne da podrže prijem Kosova u tu organizaciju, ako Priština pošalje nacrt statut ZSO na proveru tzv. Ustavnom sudu.

"Evropski nacrt statuta ZSO nije non-pejper, nije ga radio neki 'tink tenk', već su ga predali izaslanici EU, SAD, Nemačke, Francuske. Ne prihvatam argumentaciju vlade da je to non-pejper, jer ona može da ga prihvati i pošalje Ustavnom sudu. Vlada treba da preduzme mere kako bi mogla da preda taj dokument Ustavnom sudu. Verujemo da predloženi nacrt može da obezbedi osnivanje ZSO bez izvršnih ovlašćenja, koje ne kreira dodatni nivo vlasti. Moj savet je da to prihvate", rekao je Hovenijer.

Dodao je da je adresa za nacrt tzv. Ustavni sud Kosova, a ne Venecijanska komisija.

"Samo Ustavni sud može da odluči da li je nacrt u saglasnosti sa tim aktom. Ako nismo u pravu, ako to krši Ustav, poštovaćemo. Venecijansku komisiju cenim, ali to neće rešiti osnovni problem. Čujem od vlade da nisu sigurni da je predlog statuta u saglasnosti sa Ustavom. Zato treba da se pošalje Ustavnom sudu", ponavlja Hovenijer.

Američki izaslanik je naveo da su SAD fokusirane i dalje na ovaj region, te da su mnogo investirale i u razvoj Kosova, ali i u regionalnu stabilnost, što je i dalje cilj. Izrazio je zabrinutost zbog povećanja tenzija na severu KiM.

"Na Kosovu je Kfor, koji pomaže da se osigura bezbednost. U Kforu je i više stotina Amerikanaca. Mislim da građani Kosova mogu mirno da spavaju, znajući da bi Kfor odgovorio na ugrožavanje bezbednosti", rekao je on.

Kada je reč o slučaju Banjska, kaže da su SAD bile jasne još za vreme događaja da svi počinioci moraju da odgovaraju.

Hovenijer je kazao da SAD podržavaju tzv. Kosovo u zauzimanju mesta koje zaslužuje u porodici evropskih država, ali je za to neophodan napredak u dijalogu.

"Mi smo uvereni da je to sudbina Kosova i u potpunosti i entuzijastično podržavamo napredak ka članstvu u evropskim institucijama kao što su EU, Savet Evrope i evroatlantske institucije, sa konačnim ciljem članstva u Nato. Ali za postizanje tih ciljeva potreban je napredak u dijalogu pod posredovanjem EU. To je način za napredak ka cilju. A u vezi toga sa vladom Kosova ponekad smo imali razlike u stavovima, ne o tome šta treba postići, već zbog nekih taktika i pristupa u postizanju ciljeva", rekao je on.

Hovenijer je preneo da je Amerika zabrinuta kada Priština odluči da preduzme jednostrane mere u nameri da uspostavi suverenitet.

"Američka vlada je u više navrata izrazila zabrinutost kada tzv. vlade Kosova, poput primene odluke Centralne banke o dinaru, preduzima jednostrane mere, a mislimo da bi to trebalo da se uradi kroz koordinaciju sa međunarodnom zajednicom, kroz konsultacije sa pogođenim zajednicama", dodao je ambasador.

Kako kaže SAD ne osporavaju autoritet i odgovornost Centralne banke da donosi odluke u finansijskom sektoru na celoj teritoriji "Kosova, što uključuje i sever". Hovenijer je nastavio da provocira navodeći da SAD tačno znaju gde je "granica", a to je "severno od reke Ibar".

image