Srbija i Balkan

Ko je oklevetao Katnića: Bivši GST iz zatvora odbacuje optužbe da je zlostavljao Hrvate po Konavlima

Ime bivšeg GST se pominje na nekoliko mesta u bazama Međunarodnog rezidualnog mehanizma, gde ga svedoci opisuju kao čoveka koji je "sejao strah" u komandi JNA u hotelu "Makedonija" u Cavtatu, preneli su ovih dana podgorički mediji
Ko je oklevetao Katnića: Bivši GST iz zatvora odbacuje optužbe da je zlostavljao Hrvate po Konavlima© R.R./ATAImages

Novim pismom iz istražnog zatvora u Spužu, gde se nalazi od polovine aprila ove godine, bivši glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić odbacio je kao "gnusne podmetačine", optužbe Specijalnog državnog tužilaštva ove države da je "počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom opsade Dubrovnika", 90-ih godina prošlog veka.

Katnić je, kako je pre desetak dana saopštilo SDT Crne Gore, pod sumnjom da je kao oficir tadašnje JNA tokom oružanih sukoba oko Cavtata, udaljenog 18 kilometara od Dubrovnika, blizu crnogorsko-hrvatske granice "nečovečno postupao sa lokalni civilima". 

Katnić u pismu iz Spuža odbacuje sumnje tužilaštva da je u Hrvatskoj počinio bilo kakvo delo protiv civilnog stanovništva – "ni vrijeđanje ili ucjenjivanje hrvatskog civila Metodija Prkačina, a kamoli da je kao pomoćnik komandanta ratne uprave Cavtata fizički zlostavljao civila Iva Palicu u sabirnom logoru Morinj", prenosi jutros podgorička "Pobjeda".

"Sve je ovo ispitivano u krivičnom predmetu poznatom kao 'slučaj Morinj' i definitivno utvrđeno da u tome nema istine", navodi Katnić u pismu javnosti iz Istražnog zatvora u Spužu.

Po mišljenju Katnića, Specijalno državno tužilaštvo postupa na taj način da bi mu otežalo položaj u pritvoru, sve sa ciljem da ga "godinama drži u Istražnom zatvoru u Spužu".

Bivši GST navodi dalje da je "priča o njegovoj homicidnosti planirana da bi se na taj način prikazalo da je mentalno bolestan i da je, još prije 32 godine, kao relativno mlad čovjek, počinio djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva".

"To je jedina logika. Zašto bi mlad čovjek od 33 godine, koji se nalazi na mjestu pomoćnika komandanta komande mjesta u Cavtatu za pravne poslove, dakle da rješava pravna pitanja i pomogne u rješavanju civilnih i društvenih pitanja građana Cavtata, činio takve užase ako nije bolestan? Dakle: tada nije bilo ni potrebe niti prostora za nasilje, ako nijeste bolesni, ako nijeste psihopata", navodi Katnić.

Bivši tužilac odbacio je u pismu javnosti kao "apsolutno netačne i morbidne priče" i navode da je "udarao ili fizički zlostavljao" nedavno preminulog Ivu Palicu, građanina Cavtata dok se nalazio u sabirnom logoru u Morinju.

"Kako nikada u životu nijesam kročio nogom na lokaciju Morinj, nakon mnogo muka utvrdio sam da taj građanin, ne samo da nikada nije bio u Morinju, već da je tada bio dječak od nekih petnaest godina! Zbog ove prevare, a koju je inače podstakao pomenuti Prkačin, kojeg žele da mi opet stave na teret, taj čovjek koji je iznosio neistine o mom postupanju – gonjen je prekršajno od hrvatskih državnih organa i prekršajno je kažnjen. Sve se to nalazi u spisima predmeta Morinj", piše bivši glavni specijalni tužilac.

Katnić je uz odbacivanje optužbi za ratne zločine naveo da nema nikakvu dilemu o političkoj pozadini njegovog progona. U pismu je optužio Andriju Mandića, predsednika Skupštine Crne Gore kao Nebojšu Medojevića da su posle pokretanja postupka za terorizam u pokušaju 2016. godine protiv Mandića, odnosno posle otvaranja krivičnog postupka protiv Medojevića, "obojica kao poslanici u Skupštini Crne Gore iznosili tvrdnje da je Katnić ratni zločinac".

Inače, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore pre desetak dana saopštilo je da je Kantić "postupajući suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vreme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovečno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, telesno povređivao, te vređao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih".

Katnić je na saslušanjima pred državnim organima sve ove tvrdnje i optužbe negirao.

Ovo, podsećaju podgorički mediji ovih dana, nije prvi put da se Milivoje Kantić pominje u kontekstu navodnih ratnih zločina tokom ratnih dešavanja oko Dubrovnika 1991. godine.

Naime, još 2011. godine, nekoliko crnogorskih NVO održale su konferenciju "Rat za mir – 20 godina kasnije" na kojoj se pojavio Metodije Prkačin, bivši zatočenik  ratnog logora Morinj blizu Kotora, koji je naveo da je "Katnić, kao oficir kontraobaveštajne službe JNA odgovoran za paljevine i pljačke u Konavlima". Katnić, u to vreme sudija Apelacionog suda u Podgorici, odgovorio je da "Prkačin sve laže", kao i da ovom svedoku "moral nije jača strana".

Kasnije je Nebojša Medojević, tada opozicioni lider, tvrdio da je Katnić 1991. i 1992. godine počinio ratne zločine protiv civila u Konavlima, da postoji sumnja da je silovao jednu ženu.

Otvorena je istraga a specijalna tužiteljka Lidija Vukčević izjavila je da je crnogorsko tužilaštvo od kolega iz Hrvatske dobilo podatak da žena koju je pomenuo Medojević nikada nije imala prebivalište u Cavtatu niti je ikada podnela krivičnu prijavu. Slučaj je tada zatvoren zbog nedostatka dokaza. U to vreme Katnić je rukovodio tužalaštvom koje je prikupljalo dokaze o optužbama protiv njega

Posle pokretanja nove istrage, podgorički mediji preneli su ovih dana da se ime bivšeg GST na nekoliko mesta pominje u bazama Međunarodnog rezidualnog mehanizma, gde ga svedoci opisuju kao čoveka koji je "sejao strah" u komandi JNA u hotelu "Makedonija" u Cavtatu.

"Specijalno državno tužilaštvo je, nakon ocjene dokaza prikupljenih od strane nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M. K., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva", saopštilo je SDT u Podgorici.

image