Srbija i Balkan

Završen "Vatreni udar 2024": Dronovi nad Pasuljanskim livadama, u septembru prvih 1.000 "komaraca"

Vežbi prisustvuju i predsednik vlade Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović
Završen "Vatreni udar 2024": Dronovi nad Pasuljanskim livadama, u septembru prvih 1.000 "komaraca"Getty © TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje Danu visokih zvanica u okviru opitno združene taktičke vežbe s bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024", koja se održava u Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

On je čestitao svim vojnicima na uspešnim vežbama, i istakao da je danas javnost mogla prvi put videti dejstvo različitih tipova naoružanja iz arsenala Vojske Srbije.

"Ponosan sam na ono što smo mogli da vidimo. Prvi put smo videli dejstvo 'komarca 2', SM-1, izbacivanje 12 mina BD-2, donošenje municije besposadnog 'malog miloša' i dejstvo ne samo mitraljeske verzije, već i onog sa raketnim bacačem koje je bilo izuzetno precizno. Mogli smo videti izuzetne pogotke 'pasarsa', 'korneta'... 'Korneti' su sa daljine od preko 4.000 metara neverovatnom preciznošću pogodili neprijateljske tenkove, izuzetno dejstvo i 'orlova', helikoptera i svega drugog - od naših snajperista do specijalaca koji su sa 'velikim milošem' završavali posao", rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da će Srbija morati još mnogo toga da radi, gradi i kupuje. Takođe se zahvalio mađarskim prijateljima koji su prisustvovali vežbi.

"Mi imamo sve bližu saradnju s Mađarskom. Oni prisustvuju svakoj našoj vežbi, i mi njihovoj. Naša saradnja je izuzetna. Danas ste mogli da vidite 'BTR' koje smo dobili iz Mađarske prvi put... Veoma sam srećan zbog te saradnje, i da će saradnja dveju vojski biti sve bliža na bilateralnom nivou, ne ulazeći u bilo kakve vojne alijanse", rekao je Vučić. 

"Bajraktari" bili prištinski

Na pitanje novinara da li su dronovi "bajraktar" koji su izviđali teritoriju centralne Srbije, a koje je predsednik pomenuo juče, pripadali Prištini ili Tirani, Vučić je rekao da su bili prištinski.

"Ciljeva je više. Ja ne bih da govorim o svim njihovim ciljevima, mi smo ih juče analizirali. Svakako sagledavanje operativnih sposobnosti naše vojske u širem smislu, u užem bih mogao i detaljnije da govorim. A inače su iz Đakovice bili podignuti prištinski 'bajraktari' petog i 20. juna. Mi smo ih gledali kao na dlanu. Da je neko drugo vreme, ne bi se dugo zadržali u vazduhu", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da, pošto je KiM prostor pod kontrolom KFOR-a, Beograd to poštuje. 

"Oni rade svoj posao, mi radimo svoj posao", dodao je.

Na vežbi "Vatreni udar 2024" uvežbava se izvođenje borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku, sa ciljem unapređenja sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, kao i provere funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Prikazuju se dejstva PVO sistema "pancir S1" i "pasars", protivoklopni sistem "kornet M", dronovi samoubice SM-1, SM-2, "komarac" i "osica", modernizovanog višecevnog lansera raketa "oganj M17", dejstvo samohodnih haubica "nora B52", samohodne haubice "gvozdika", dejstvo višenamenskog bombardera "orao J22", dejstvo transportnog aviona AN26, i biće prikaz novog sredstva oklopnog pešadijskog transportera BTR.

Učesnici vežbe su jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta i na njoj je angažovano oko 1.500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava.

image