Srbija i Balkan

Nevreme sa severa seli se ka Atini: Poruke upozorenja stižu i na srpske brojeve u Grčkoj

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA podsetio je da sve dok naši turisti mogu neometano da borave u smeštaju, dok su uslovi normalni i nema proglašenja vanredne situacije, te niko nije ugrožen, nema ni razloga za traženja povraćaja novca od tur-operatera
Nevreme sa severa seli se ka Atini: Poruke upozorenja stižu i na srpske brojeve u Grčkoj© Royalty-free

Kako je i najavljeno u jučerašnjim upozorenjima grčkih vlasti, nevreme praćeno jakom kišom, gradom, olujnim vetrom i grmljavinom pogodilo je sever Grčke. Loše vreme zahvatilo je Solun, Halkidiki i ostrvo Tasos, a građanima i turistima koji se nalaze u toj zemlji i danas su stigle SMS poruke upozorenja, čak i na brojevima srpskih operatera.

Nova informacija je da će se nepogode u ostatku dana proširiti na centralne delove, uključujući Tesaliju, Sporadi ostrva, Stereju, istočni Peloponez i Eviju.

Civilna zaštita je danas izdala hitno upozorenje za stanovnike Atike, informišući meštane na jaku oluju, koja će se kasnije tokom dana kretati regionom, a alarm na predstojeće pogoršanje vremena uputilo je i Ministarstvo za klimatsku krizu i civilnu zaštitu.

Vatrogasna služba objavila je da je zbog udara groma u severnim predgrađima Atine i široj Atici izbilo nekoliko manjih požara.

"Vatrogasna služba uputila je kopnene i vazdušne snage u pogođena područja", naveli su vatrogasci.

U poruci je navedeno da se vremenske neprilike očekuju od ranih jutarnjih sati do podneva, prenosi "Katimerini".

"Tokom nevremena i padavina izbegavati prelaženje bujica i potoka, pešice ili vozilom, rad i aktivnosti na otvorenom. Trebalo bi izbegavati prolazak ispod velikog drveća i postavljenih znakova. Ne treba držati uključene električne uređaje ili telefon, jer grom može proći kroz žice. Treba izbegavati dodirivanje vodovodnih cevi (kuhinja, kupatilo), jer su oni provodnici struje", navodi se u upozorenju.

Dodaje se i da je savet, ako se neko nađe na otvorenom tokom nevremena, da se ne približava metalnim predmetima, kao što su automobili, bicikli ili oprema za kampovanje, kao i da ne bi trebalo biti u moru.

Grčka meteorološka služba EMI prognozira da će se od podneva do kasno u noć nevreme proširiti na Ftiotidu, Fokidu i Viotiju u centralnoj Grčkoj.

Ministar Vasilis Kikilijas rekao je da je Komisija za procenu rizika na hitnom sastanku obavestila o opasnim vremenskim pojavama.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, Aleksandar Seničić, govoreći za RT Balkan, posavetovao je naše građane koji se na odmoru nalaze u Grčkoj da slušaju sva uputstava nadležnih i ponašaju se u skladu sa upozorenjima.

"Nismo dobili informacije da je došlo do bilo kakvog rizika za sada. Niko nam se nije javio od naših predstavnika niti turista. Osim kiše i vetra, za sada nema većih problema", rekao je Seničić.

On je podsetio da sve dok turisti mogu neometano da borave u smeštaju, dok su uslovi normalni i nema proglašenja vanredne situacije, te niko nije ugrožen, nema ni razloga za traženja povraćaja novca od tur-operatera.

"Dok nema vanrednog stanja u zemlji i obustave se putovanja, sve je ok. Oni koji treba da putuju, ne mogu da odustanu zato što je loše vreme. Mi smo u obavezi prema dobavljačima i to ne bi imalo smisla bilo gde u svetu", poručio je direktor JUTA.

image