Srbija i Balkan

Parlament Republike Srpske usvojio set zakona: Srpska vraća himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića

Uz himnu "Moja Republika" izvodiće se i himna "Bože pravde". Uz amblem biće istican i grb Nemanjića
Parlament Republike Srpske usvojio set zakona: Srpska vraća himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Parlament Republike Srpske usvojio je set zakona, među kojima je i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne "Bože pravde"

Narodna skupština Republike Srpske okončala je prvi deo Desete redovne sednice usvajanjem set zakona koji će omogućiti da Investiciono-razvojna banka, može obavljati platni promet i primati novčane depozite, a podršku je dobio i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

Uz himnu "Moja Republika" izvodiće se i himna "Bože pravde". Uz amblem biće istican i grb Nemanjića. To je u skladu sa članom 30 usvojene Deklaracije Svesrpskog sabora – himna "Bože pravde" svesrpska je himna, a dvoglavi orao Nemanjića je nacionalni svesrpski grb.

Nakon usvajanja istorijske deklaracije, Narodna skupština je napravila sledeći korak, vraćanjem u upotrebu himne Bože pravde i grba Nemanjića. Dopuna zakona, za sada u nacrtu, koja definiše korišćenje i, od Ustavnog suda BiH, osporenih simbola, utemeljena je u Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, koji je bez veta, usvojila Parlamentarna skupština BiH.

"Cilj ovog zakona je da imamo pravo da stavimo ovde grb Republike Srpske po kojem je formirana. Cilj je da imamo pravo da koristimo himnu 'Bože pravde' i grb Nemanjića, te da u svakoj kancelariji predsednika Vlade, ministra, gradonačelnika, sekretarijata i na svakoj vizitkarti imate pravo staviti grb. Od tog cilja neću odustati", naveo je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, prenela je RTRS.

Vulin: Veliki dan za Srpsku i sve Srbe

Potpredsednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin je reagujući na to što je Skupština Republike Srpske usvojila nacrt zakona o upotrebi grba Nemanjića i himne "Bože pravde" čestitao Skupštini Republike Srpske i srpskoj braći svih vera veliki korak ka zajedničkoj budućnosti. On je naveo da je danas "veliki dan za Srpsku i sve Srbe".

"Narodna Skupština Republike Srpske bez izuzetka među srpskim poslanicima izglasala je novu zastavu i himnu. Trobojka sa grbom Nemanjića i 'Bože pravde' simbol je jedinstva kome Srbi teže vekovima. Osporiti pravo Republici Srpskoj da odlučuje koji simboli je određuju i predstavljaju njene težnje i nade, znači osporiti pravo Srbima da donose demokratske odluke o sebi", poručio je Vulin.

On je istakao da je Skupština Republike Srpske pokazala da se podvala pokrajinskog identiteta koji će poslužiti za odvajanje ili suprotstavljanje jedinstvenoj velikoj srpskoj naciji nikada više neće primiti među Srbima van Srbije.

"Ovo je dokaz da su Srbi jedinstven politički narod i da nas više ništa neće zavaditi i učiniti plenom velikih. Skupštini Republike Srpske i srpskoj braći svih vera čestitam još jedan veliki korak ka zajedničkoj budućnosti. Bože pravde", poručio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin.

image