Srbija i Balkan

Dodik: Slažem se da BiH nije suverena, zbog bošnjačke podaničke politike Zapadu

Nedavna poseta Bećirovića Rimu izazvala je brojne negativna reakcije, čak i u federalnim medijima posebno zbog pomenute inicijative, a Dodik kaže da je bošnjački član Predsedništva ovom svojom najnovijom inicijativom pokazao da je i sam svestan da BiH nije suverena zemlja
Dodik: Slažem se da BiH nije suverena, zbog bošnjačke podaničke politike Zapadu© Tanjug/AP/Armin Durgut

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je danas posetu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Italiji i njegovu inicijativu upućenu italijanskom parlamentu da podrži odluku od pre 32 godine o usvajanju rezoluciju o suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, Dodik je rekao da je Bećirović umišljena i samozaljubljena osoba koja se pravi pametna, s tim što nema dokaza da je ovo zadnje.

Nedavna poseta Bećirovića Rimu izazvala je brojne negativna reakcije, čak i u federalnim medijima posebno zbog pomenute inicijative, a Dodik kaže da je bošnjački član Predsedništva ovom svojom najnovijom inicijativom pokazao da je i sam svestan da BiH nije suverena zemlja i da je u svetu sve više aktuelna i prihvaćena potreba prirodnog mirnog razdruživanja Srpske i Federacije.

"Realnost koju živimo je ta da mnoge prijateljske zemlje preispituju kako i u kom smeru BiH treba da ide, jer su Bošnjaci samovoljno izašli iz dejtonskih okvira. Možda to javno ne govore njemu, ali pitanja koja nama postavljaju su upravo takva", rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je uputio Bećirovića da pita Željka Komšića šta je Borut Pahor kada je bio predsednik Slovenije rekao i pitao u Predsedništvu BiH.

"Srpska i Federacija ne mogu ići zajedno dok jedan od dva bošnjačka člana Predsedništva, mimo zakonom propisanih procedura i Ustava BiH, iznosi lične stavove i pravi štetu svima. Ne može ići napred ni dok Bošnjaci biraju drugim konstitutivnim narodima podobne i njima poželjne članove Predsedništva, koji nemaju podršku svog naroda, kao što je to slučaj sa Komšićem", naveo je Dodik.

On je ukazao da je jedina zajednička tačka i cilj u kojem se sastaju interesi Republike Srpske i Federacije evropski put, ali Bošnjaci su, kako kaže, uspeli i tu da pokažu nedostatak doslednosti i odlučnosti da se završi ono što EU očekuje od BiH, a to je odlazak stranih sudija, OHR-a i samostalno odlučivanje demokratski izabranih predstavnika institucija.

"Što se tiče Bećirovića i ove njegove inicijative, moram da se složim samo u tvrdnji da BiH nije suverena, ali ne na način na koji on to lažno tvrdi, nego upravo zbog bošnjačke podaničke politike Zapadu. Međunarodni intervencionizam uzrok je svih problema u BiH i generator svih kriza", rekao je Dodik.

On je istakao da su Bošnjaci ohrabreni podrškom dela Zapada i rade to što rade, samovoljno istupaju od onoga što je zvanični stav institucija i ruše ono što bi trebalo da predstavlja dejtonska BiH.

"Rezultat svega toga je mirno razdruživanje, kao jedina moguća stvar koja nam preostaje kako bismo svi mogli da idemo svojim putem napretka, jer zajedno ne možemo i to Bećirović svakodnevno pokazuje. Ne možete prevarama i lažima graditi unitaristički projekat. Bećirović mora da shvati da BiH ima Ustav i da je on odgovoran da u skladu sa Ustavom obavlja svoju dužnost, a ne s onim što mu reis (Husein Kavazović) kaže", poručio je Dodik.

Govoreći o izjavi ministra spoljnih poslova Poljske Radoslava Sikorskog da svaka američka administracija pokušava resetovati odnose sa Rusijom, ali da se obično završava na isti način, jer, kako kaže, Rusija učini nešto toliko nečuveno da to nije moguće, te da bi potencijalnim ratom na Balkanu trebalo da se pozabave evropske zemlje, a SAD osloboditi za važnije dužnosti u svetu, Dodik je rekao da poljski ministar ima mnogo bitnijih stvari kojima treba da se bavi, a ne nekim navodnim ratom na Balkanu kojeg on očigledno priželjkuje, otvoreno propagirajući strani intervencionizam.

"Njegova priča o potencijalom ratu na Balkanu je suluda, kao što je suludo i njegovo zagovaranje stranog intervencionizma bilo SAD, bilo neke evropske zemlje", rekao je Dodik.

Takođe, njegova priča o tome da Rusija uvek učini, kako kaže, nešto nečuveno što utiče da odnose sa Amerikom, nema nikakvog osnova, te da bi voleo čuti od Sikorskog šta to, prema njegovom mišljenju, Rusija suludo radi.

"Šta treba da sedi skrštenih ruku i čeka da joj NATO dođe na granicu ili da mirno posmatra kako pola sveta naoružava Ukrajinu. Ovo je još jedan klasičan primer duplih aršina koji zagovaraju kako SAD, tako i pojedini evropski političari", rekao je Dodik i dodao:

"Naravno da im Rusija i njen predsednik Vladimir Putin smeta jer brani ruski narod i svoju zemlju. Ne vidim šta je to tako 'nečuveno', kako kaže Sikorski."

Predsednik Srpske smatra da Poljska treba da ostane neutralna u rusko-ukrajinskom sukobu, a ne da svojim stalnim mešanjem podgreva tenzije.

"Onaj koji želi mir, napredak i saradnju, ne spominje rat, niti se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja", rekao je Dodik.

image