Srbija i Balkan

Đurić: Za godinu dana Kosmet napustilo 15 odsto Srba

Očigledno je da pravi napredak između Beograda i Prištine ne može da se vidi dokle god međunarodna zajednica ne bude sankcionisala u potpunosti Kurtijev režim, naglasio je srpski šef diplomatije
Đurić: Za godinu dana Kosmet napustilo 15 odsto Srba© TANJUG/ PKS/ BOBAN RISTIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić naglasio je da se u poslednjih godinu dana 15 odsto Srba iselilo sa KiM, kao i da je očigledno da se pravi napredak između Beograda i Prištine ne može dogoditi dokle god međunarodna zajednica ne bude sankcionisala u potpunosti režim premijera Aljbina Kurtija.

Đurić je naglasio i da to što u Prištini vlada partija koja je organizovala lomače za srpske proizvode, dovoljno govori o veoma lošoj situaciji.

"Ako pogledamo stanje na KiM, 15 odsto Srba se odselilo u poslednjih godinu dana. Punih 12 meseci ni jedna kesica čipsa ili Plazma keksa ne može da uđe na Kosovo. U Prištini vlada partija koja je organizovala lomače za srpske proizvode. U takvim okolnostima EU bi mogla da iskoristi više svog uticaja bar da se poštuje Cefta sporazum. Očigledno je da pravi napredak između Beograda i Prištine ne može da se vidi dokle god međunarodna zajednica ne bude sankcionisala u potpunosti Kurtijev režim. Jako je značajno da se osnovna pravila i sporazumi primene", rekao je Đurić.

Govoreći o narednim koracima ubrzanja procesa pregovora, on kaže da je "Kosovo" ključna tema na sastancima sa međunarodnim zvaničnicima. Međutim, smatra da bi EU i SAD trebalo da pokažu više pažnje po pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

"Mi smo u stalnoj kampanji promovisanja i lobiranja u najmoćnijim centrima. Na sastancima sa različitim međunarodnim zvaničnicima, Kosovo je ključna tema. Naš rad je dugoročan i strateški, danas se više nego ikada ulaže u opstanak naših ljudi na KiM. Došlo je i do 27 povlačenja priznanja Kosova u prethodnim godinama i Srbija nastavlja svoju diplomatsku borbu", kaže Đurić.

Kada su u pitanju spoljnopolitički prioriteti, Đurić naglašava da je Srbija je zemlja koja se brzo razvija.

"Udvostručili smo BDP, gradimo 10 novih auto-puta, dve brze pruge. Dosta toga dobrog se dešava. Imamo i probleme, ali zalužujemo da se slika o nama promeni u svetu. Naš napor je dvojak, sa jedne strane je pridruživanje EU, a sa druge strane jačanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima i partnerima. Kada to kažem, mislim i na zemlje Afrike i Latinske Amerike. Za Srbiju je izuzetno značajno što negujemo veze na sve četiri strane sveta", istakao je Đurić.

U vezi sa tim, osvrnuo se i na odlične odnose Srbije i Mađarske.

"Presrećan sam što živim u generaciji koja je u osnovi poboljšala odnose sa Mađarskom. To transformiše naš region. Ne radi se samo o odnosu dve vlasti, ovde je došlo do međudržavnog prijateljstva. Povezuju nas putevi, naftovodi, železnice. Ti kanali saradnje rezultirali su da Mađarska čvrsto podržava Srbiju u međunarodnoj zajednici", zaključio je Đurić.

image