Srbija i Balkan

Zlonamerni tekstovi o odnosu Rusije i Srbije: "Što masnija laž, to bolje"

Ministar bez portfelja naglašava da samo krajnje zlonamerni tekstovi mogu da tvrde jednu nezamislivu stvar - da predsednik Putin, koji je svestan doprinosa predsednika Vučića, ne odgovori na njegov poziv, Brnabićeva dodaje da je ovim tekstom o Vučiću još jednom "Nova" pokazala da je protiv predsednika Srbije
Zlonamerni tekstovi o odnosu Rusije i Srbije: "Što masnija laž, to bolje"© FOTO TANJUG/ TANJUG VIDEO

Ministar bez portfelja zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da su apsolutno lažni navodi opozicionog lista "Nova" da predsednik Rusije Vladimir Putin ne želi da se javi na pozive predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Kao neko ko se u više Vlada Srbije bavio i bavim pitanjima saradnje Srbije i Rusije, svedok sam dubokog uvažavanja koje postoji u Rusiji prema predsedniku Vučiću, koji vodi istinski slobodnu i suverenističku politiku, braneći odlučno interese naše zemlje", istakao je Popović, a saopšteno iz njegovog kabineta.

Popović naglašava da niko nije doprineo jačanju odnosa Srbije i Rusije kao što je to učinio predsednik Vučić i da zaista samo krajnje zlonamerni tekstovi, kao što je pomenuti, mogu da tvrde jednu nezamislivu stvar - da predsednik Putin, koji je svestan doprinosa predsednika Vučića, ne odgovori na njegov poziv.

"Rusija je svesna teškog položaja Srbije, pre svega zbog činjenice da se na nju vrše ogromni pritisci da slepo sledi interese samo jednog dela sveta, i da time slomi svoju politiku. Ta politika je u ovim godinama od kada je na vlasti predsednik Vučić, donela ekonomski rast i razvoj, promenila Srbiju i pre svega doprinela boljem životu građana", ukazuje Popović.

On podseća da Srbija jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji i da jedino iz Srbije, u Evropi, postoje direktni letovi za ruske gradove, kao i da srpski privrednici izvoze svoje proizvode na veliko rusko tržište.
"Jedino u Srbiji ne postoji rusofobija i mržnja prema velikom ruskom narodu koji nam je toliko puta u istoriji pomogao u teškim trenucima. Kada bude od koristi za odnose Srbije i Rusije susret predsednika Vučića i predsednika Putina, budite uvereni da će se on desiti, na način koji će u svim svojim formama pokazati najviši nivo uvažavanja koji postoji prema predsedniku Vučiću", naveo je Popović.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da je ovim tekstom o Vučiću još jednom pokazao da je protiv predsednika Srbije.

"Još jednom se pokazuje - jedan dan su za Putina, drugi dan za Ukrajinu, ujutru evropejci, uveče desničari, samo da su protiv Vučiča", napisala je Brnabićeva na Iksu povodom pisanja "Nove" da predsednik Rusije Vladimir Putin ne želi da se javi na pozive Vučića.

Dodala je da u tim "tajkunskim medijima" nema vrednosti i principa, osim jednog "šta god da pišeš, šta god da se dogodi u zemlji ili svetu, a ti udri po Vučiću".

"I što masnija laž, to bolje. Jasne instrukcije gazde urednicima i novinarima", kazala je ona.

Vulin: Vučić i Putin se mnogo poštuju 

"Kada god je predsednik svih Srba Aleksandar Vučić imao potrebe da razgovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, oni su razgovarali. I kada god je Vladimir Putin želeo da razgovara sa Aleksandrom Vučićem oni su razgovarali. Nikada se nije desilo, nikada, da jedan drugom ne odgovore na poziv. Ako vam to kaže neko koga svaki dan bar jednom napadnete zbog bliskosti sa Ruskom Federacijom, onda je to tako", reagovao je istim povodom potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

On je dodao da opozicija radi sve što može da bi" Srbiju posvađao sa Ruskom Federacijom, Kinom, sa svakom zemljom koja ne traži da priznamo takozvano Kosovo i napustimo Republiku Srpsku".

"Bio sam više puta svedok i učesnik razgovora dvojice vođa i moram da vas obradujem ili razočaram, oni se mnogo poštuju i znaju da cene prijateljstvo. Pa i zato je Srbija odbila da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, a Ruska Federacija odbija da padne na bedne trikove i posvađa se sa Srbijom", poručio je Vulin. 

List "Nova" na naslovnoj strani današnjeg broja tvrdi, pozivajući se na svoje izvore, da su odnosi Beograda i Moskve narušeni, da je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško brzo napustio Srbiju, kao i da je tokom nedavne posete ruskog diplomate Vučić navodno tri puta zvao Putina, koji nije hteo da mu se javi.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je pisanje novina i portala "Nova" koji su objavili tekst pod nazivom "Gruško brzo napustio Srbiju, Putin nije hteo da se javi Vučiću".

"Sve što je napisano predstavlja ordinarnu laž. Želim da obavestim građane da imamo veoma korektne odnose sa Ruskom Federacijom, da nisam pokušao, nijednom, da razgovaram sa Putinom, ali mi je interesantno kako oni koji se zaklinju u tobožnje zapadne vrednosti, ali kad je u pitanju napad na vlast u Srbiji, za manje od 24 sata postaju najveći Rusofili. Toliko o principima. Nego, pitam ih i očekujem odgovor, kada i preko koga sam izrazio želju da razgovaram sa ruskim predsednikom, a pošto znam da se to nije dogodilo, nadam se jednom malom izvinjenju? Ne meni, već građanima koje su obmanuli", napisao je Vučić na svom instagram nalogu "budućnostsrbijeav".

image