Srbija i Balkan

Vulin poručio EU o novoj uceni Srbiji zbog Rusije: Lažna vest ili veštačka inteligencija

Evropska unija (EU) je ponovo pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji nakon što je Beograd ugostio zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška
Vulin poručio EU o novoj uceni Srbiji zbog Rusije: Lažna vest ili veštačka inteligencija© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin saopštio je da je Srbija mala zemlja, ali da nije toliko mala da bi odustala od sebe i svog prava da bira prijatelje i da kada je u pitanju briselski poziv na uvođenje sankcija Rusiji treba proveriti da li je reč o lažnoj vesti ili o veštačkoj inteligenciji.

"Kada Evropska unija traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog očuvanja principa nepromenljivosti granica, onda se izjava portparola EU mora pročitati ponovo i proveriti da nije u pitanju lažna vest ili neko podmetanje sa upotrebom veštačke inteligencije. Kako drugačije da razumemo da se od nas traži da se složimo da su granice svake zemlje, pa i Ukrajine svetinja, a granice Srbije stvar dogovora članica Evropske unije i NATO pakta. Srbija je mala zemlja,ali nije toliko mala da bi odustala od sebe i svog prava da bira prijatelje", poručio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin reagujući na izjavu portparola EU da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i da se distancira od te države.

Evropska unija (EU) je ponovo pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji nakon što je Beograd ugostio zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška.

Gruško se 2. jula sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tokom boravka u Beogradu imao je sastanke i sa drugim visokim srpskim zvaničnicima.

image