Srbija i Balkan

Počinje uklanjanje Starog savskog mosta: Šapić najavio projekte, aktivisti protest

Gradonačelnik je dodao da se saobraćaj neće prekidati, a da će tokom izvođenja radova vozila javnog prevoza ići izmenjenom trasom preko Brankovog mosta i Ulicom Gavrila Principa
Počinje uklanjanje Starog savskog mosta: Šapić najavio projekte, aktivisti protest© TANJUG/ STR

Grad Beograd sutra počinje pripremne radove na uklanjanju Starog savskog mosta, izgradnje novog savskog mosta, kao i tunela od Savske ulice do Dunavske padine - sastavnog dela projekta "Malog metroa", najavio je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Radovi na izgradnji mosta bi, kako je rekao, trebalo da traju najviše tri godine.

"Sutra počinju pripremni radove da bismo stvorili uslove da se započne s planiranim radovima. Po našoj poslednjoj informaciji to je 31. oktobar - 1. novembar. U isto vreme bi trebalo da počnu radovi na uklanjanju mosta, tj. da se zatvori most za saobraćaj, a i sa druge strane počeće radovi na izgradnji tunela, s tim što će tu nekoliko meseci biti neophodno da se pomeri određena infrastruktura vezano za električnu mrežu, kanalizaciju da bi se stvorili uslovi za početak bušenja tunela", rekao je Šapić na konferenciji za medije.

Šapić je rekao i da je prema prvobitnom projektu planirano da tunel preseče ulicu Gavrila Principa i ona ne bi bila funkcionalna za saobraćaj.

"Protekle godine promenjen je projekat, pa tunel ide ispod zemlje, ne ulazi se u brdo, da bi Gavrila Principa bila prohodna, da tu ide autobus koji će da menja liniju tramvaja", rekao je Šapić.

Gradonačelnik je dodao da se saobraćaj neće prekidati, a da će tokom izvođenja radova vozila javnog prevoza ići izmenjenom trasom preko Brankovog mosta i ulicom Gavrila Principa.

Dodao je da će tokom letova krenuti radovi na izgradnji kružnog toka ispred Brankovog mosta.

"Taj kružni tok je sastavni deo tri kružna toka koje smo već najavili. Sada krećemo s ovim prvim kod Brankovog mosta", rekao je Šapić i dodao da će se grad potruditi da kružni tok bude završen pre početka školske godine.

Za nedelju, 7. jula, aktivisti "Združenih inicijativa i pokreta" najavili su protest u 10.30 sati.

O privatnim vrtićima

Kada je u pitanju cena u privatnim vrtićima, gradonačelnik Beograda kaže da grad nema mehanizme da im zabrani da podižu cene.

"Ja za to u ovom momentu nemam rešenje, osim da povećamo broj državnih vrtića. Ako ih i napravimo, mi nemamo broj ljudi za to. Oni idu kod privatnika, imaju bolje uslove tamo. Nije sve to tako jednostavno. Nemam rešenje da jednom odlukom, merom nađemo rešenje. Ista vam je priča sa izdavačima. Niko nije optužio izdavače. Ja sam kriv što sam dao 20.000 dinara. Ovim se pokrije i najskuplji komplet učenika. Šta su uradili izdavači? Poskupeli, istog trenutka", objasnio je Šapić i dodao da u ovom trenutku 85.000 dece ide u vrtić.

image