Srbija i Balkan

Vučić: Pokažite mi to kada sam tražio razgovor sa Putinom, a da me je odbio

Predsednik Srbije je rekao da je sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandrom Gruškom razgovarao na 23 teme, među kojima je bio i izvoz municije
Vučić: Pokažite mi to kada sam tražio razgovor sa Putinom, a da me je odbio© FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

U Srbiji je jedna sestrinska novina objavila da sam pokušao Putina da nazovem tri puta. Mi imamo dobre odnose i međusobno poštovanje, a to podrazumeva da kada neko poželi da razgovara taj i dobije. Dokažite mi kad nisam dobio razgovor sa njim i neću više biti predsednik, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Palati Srbija. 

Vučić je, govoreći da postoje tradicionalno dobri odnosi sa Ruskom Federacijom, naveo kako se nikada nije desilo da kada je želeo da razgovara s ruskim kolegom, a da do tog razgovora ne dođe.

"To se nikada nije desilo. Nikada u prethodnih 12 godina koliko obavljam važne državne funkcije, nije se dogodilo da sam želeo da razgovaram sa predsednikom Putinom a da nisam dobio taj razgovor", istakao je predsednik.

On je podsetio da je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško ostao tri dana u Srbiji i da je imao sastanke i sa Brnabićevom, Vučevićem i Đurićem, i upitao "koliko treba da ostane 33 dana".

Vučić je dodao da je sa Gruškom razgovarao na 23 teme, među kojima je bio i izvoz municije.

"Ja sam pokrenuo pitanje izvoza municije. Mi to od toga moramo da živimo. Jer, mi osim u Kipar i Azebejdžan ili neke daleke zemlje, nismo izvozili na tlu Evrope. Imamo ogromne zahteve i za PASARSIMA, tenkovima i ništa od toga ne damo, zato što ja kao vrhovni komandant ne dozvoljavam da bilo šta od toga bude izvezeno", naglasio je Vučić.

Kurti glumi malog Zelenskog

Odgovarajući na pitanje o Kurtijevoj tvrdnji u autorskom tekstu za "Njujork tajms" da bi otvaranje novog fronta na Balkanu odgovaralo Srbiji koja se mnogo naoružava, Vučić je rekao da premijer prištinskih institucija taj koji voli rat i ceo život čezne da obuče uniformu i "glumi malog Zalenskog, ali ti snovi mu se nikada neće ostvariti".

"Da li se mi naoružavamo, pa da, malo više nego što bi on voleo, mnogo manje nego što bih ja voleo, kao što njih naoružavaju Turci, Nemci, Amerikanci. Te njegove besmislice ko želi rat, on jedini želi rat, pošto ceo život čezne da obuče uniformu i glumi na Balkanu malog Zelenskog, pošto je Ukrajina međunarodno priznata teritorija, oni nisu. Moji snovi su uspešna ekonomski napredna Srbija, najrazvijenija u ovom delu Evrope, naši snovi se toliko razlikuju", dodao je on.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da se ukaže na poziciju Srbije uprkos hibridnom ratu, kako kaže, čiji je cilj da uvuče Srbiju u regionalne sukobe.

"Zato ćemo morati češće da reagujemo i govorimo šta je istina a šta nije. U svakom slučaju, verujem da smo napravili velike korake u agendi rasta i mislim da će Srbija biti nagrađena. Ne samo da smo spremni za otvaranje klastera tri nego i da se kandidujemo za dobijanje prvih finansijskih tranši. Mnogo važnije za nas je kada ćemo postati deo jedinstvenog načina plaćanja, zelenih koridora...", ukazao je Vučić.

Na pitanje da li mu se čini da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik češće od njega u Moskvi, Vučić je rekao da je za svako putovanje imao i on poziv, ali da smatra da nije vreme, čuvajući teško stečenu poziciju Srbije.

"Hvala našim ruskim prijateljima na pozivima. Imamo sa njima važne konsultacije o svim pitanjima. Beskrajno im hvala što su nam pružili podršku u UN. Mađarska je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj federaciji. Trudim se da manevrišem našim brodom i da je uvek uvodim u mirnu luku, čuvajući tradicionalna prijateljstva. Veoma uspešno vodim brod koji se zove Srbija, ekonomski najbrže napreduje u celoj Evropi, čuvajući prijateljstvo sa Rusijom i unapređujući prijateljstvo sa Kinom", istakao je Vučić i dodao da se nikome nije pravdao, ni Amerikancima ni Rusima, i da će jedino Bogu da se pravda. 

O izvozu ulja u Crnu Goru

Govoreći o izvozu ulja za Crnu Goru, da je navodno on zaustavio izvoz, Vučić je ukazao na brojke od prošle godine, kada je u prvih 6 meseci Srbija izvezla preko pet miliona tona ulja za Crnu Goru, a sada 7,5 miliona.

"Danas u rezervama imamo 11 miliona litara jestivog ulja. Laž je prošla, demanti nikada neće čuti ni deseti deo ljudi, koji su čuli laž. Ne možete da stignete svakog dana da odgovarate na svaku laž", dodao je Vučić.

image