Srbija i Balkan

Izaslanik EU u Prištini: Srbi izbačeni iz stanova na severu dobijaju novi smeštaj?

Tomaš Suniog je saopštio da će sastanak sa tzv. Kosovskom agencijom za poređenje i verifikaciju imovine i Srbima pružiti priliku da se razgovara o pojedinačnim slučajevima i da se identifikuju odgovarajuća rešenja
Izaslanik EU u Prištini: Srbi izbačeni iz stanova na severu dobijaju novi smeštaj?

Ambasador Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog saopštio je da će voditi informativni sastanak sa tzv. Kosovskom agencijom za poređenje i verifikaciju imovine i pogođenim licima, nakon što je grupa Srba sa severa koji su dobili nalog za iseljenje iz stanova, zatražila pomoć od Kancelarije EU i Euleksa.

Suniog je saopštio da će taj sastanak pružiti priliku da se razgovara o pojedinačnim slučajevima i da se identifikuju odgovarajuća rešenja za stanovnike na koje se ova odluka odnosi.

"Iako su ovi predmeti presuđeni konačnim odlukama koje su obavezujuće i pravno sprovodljive, moj tim se angažovao sa Agencijom za poređenje i verifikaciju imovine kako bi osigurao da se svaki slučaj tretira u skladu sa primenljivim evropskim standardima, tako da svi zainteresovani dobiju konkretna stambena rešenja", istakao je Suniog na društvenoj mreži Iks.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je nedavno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti čini sve da nastavi svoju politiku etničkog čišćenja i proterivanja srpskog naroda sa prostora KiM i da je u tom cilju odluka tzv. kosovske agencije za verifikaciju i poređenje imovine, koja podrazumeva, između ostalog, i to da se iseljavaju Srbi iz svojih stanova.

Petković je za RTS istakao da niko iz međunarodne zajednice ne reaguje na politiku Kurtija, koji nastoji da etnički očisti i protera Srbe sa Kosova i Metohije, što pokazuje nova odluka Prištine da iseli Srbe iz svojih stanova.

Agencija za poređenje i verifikaciju imovine poslala je obaveštenja Srbima koji su vlasnici stanova i koji su te stanove otkupljivali od preduzeća, poput Trepče, sa zahtevom da se isele, navodeći da će, ukoliko to ne učine, biti prinudno iseljeni.

image