Srbija i Balkan

"Patološki prezir prema svemu srpskom": Vučević ogolio Kurtijevu političku mržnju

Premijer Srbije navodi da je Kurtijev tekst za "Njujork tajms" katalog neistina i pokušaj traženja alibija za anticivilizacijsko i nečovečno postupanje prema Srbima na Kosovu i Metohiji
"Patološki prezir prema svemu srpskom": Vučević ogolio Kurtijevu političku mržnju© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Srbija je stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i svaku optužbu o drugačijim namerama Beograda treba odbaciti kao lažnu vest, posebno kada takve tvrdnje dolaze od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini koji svojom šovinističkom ideologijom i jednostranim potezima usmerenim protiv srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji svakodnevno potvrđuju da su oni jedina pretnja regionalnom miru, izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević povodom teksta Aljbina Kurtija za "Njujork tajms" pod naslovom "Ne sumnjajte u NATO. Spasao je moj narod", u kojem poziva SAD da ne umanjuje značaj NATO-a.

Uoči 75 godina od osnivanja zapadne alijanse, Kurti je, kako je naveo, "želeo da podseti na nemilosrdnu srpsku kampanju".

"Godine 1999, nemilosrdna srpska kampanja koju je vodio srpski lider i jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević dovela je do masakra, silovanja i proterivanja oko polovine većinskog albanskog stanovništva sa Kosova. Bila je to humanitarna katastrofa. Stalnim vazdušnim bombardovanjem srpskih snaga i položaja NATO je zaustavio užas. Alijansa je odmah potom poslala skoro 50.000 vojnika", piše Kurti koji je zatražio da NATO i dalje nastavi da mu pomaže.

Vučević dalje navodi da je Kurtijev tekst katalog neistina i pokušaj traženja alibija za anticivilizacijsko i nečovečno postupanje prema Srbima na Kosovu i Metohiji, a iz samog tona tekst izbija ogoljen i patološki prezir prema svemu srpskom, čime Kurti zapravo otkriva svoju ideološku matricu, koja se ne može opisati drugačije nego kao politika mržnje.  

"Iskrivljen narativ o prirodi separatističkog pokreta na Kosovu i Metohiji, koji je i jedini izvor svih problema sa kojima se suočavamo na KiM od 1999. godine do danas, i hvalospevi o NATO-u kao spasiocu albanskog naroda, nemaju nikakve veze sa istinom, trenutnom situacijom na terenu", ističe Vučević.

Ukazuje da je Srbija širom sveta univerzalno prepoznata kao uspešna i napredna država, te motor razvoja regiona Zapadnog Balkana, i stoga patetični i arhaični Kurtijevi propagandni narativi ne mogu da imaju efekat kakav su možda imali pre dve i po decenije. 

Kada je reč o dijalogu koji Beograd i Priština vode uz posredovanje EU, Vučević ocenjuje da Kurti podbacuje na svim tim poljima, "čime dokazuje da je izazivač neprilika, a ne neko kome je stalo do mira i stabilnosti". 

"Njegova paskvila u 'Njujork tajmsu' je dokaz da on nije odmakao daleko od marksističko-enverističkog ekstremiste koji je prevrtao kamione sa srpskom robom, spaljivao na lomačama keksove i čokolade proizvedene u Srbiji, i nasilno nastupao čak i prema političkim neistomišljenicima albanske nacionalnosti uvevši praksu upotrebu suzavca umesto upotrebe argumenata", podvlači srpski premijer.

Govoreći o žrtvama albanskog separatizma na Kosovu i Metohiji, Vučić poziva Kurtija da odgovori zašto gotovo četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca prognanih sa Kosova i Metohije do danas nema mogućnost da se vrati kući.

Povodom Kurtijevog teksta danas je odgovorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je premijer prištinskih institucija taj koji voli rat i ceo život čezne da obuče uniformu i "glumi malog Zalenskog, ali ti snovi mu se nikada neće ostvariti".

"Da li se mi naoružavamo? Pa da, malo više nego što bi on voleo, mnogo manje nego što bih ja voleo, kao što njih naoružavaju Turci, Nemci, Amerikanci. Te njegove besmislice ko želi rat, on jedini želi rat, pošto ceo život čezne da obuče uniformu i glumi na Balkanu malog Zelenskog, pošto je Ukrajina međunarodno priznata teritorija, oni nisu. Moji snovi su uspešna ekonomski napredna Srbija, najrazvijenija u ovom delu Evrope, naši snovi se toliko razlikuju", dodao je on.

image