Srbija i Balkan

Hil: Dolazak Marka Đurića na NATO samit šalje snažnu poruku

NATO nikada nije bio toliko jak kao danas i mnogo toga moramo da uradimo da svi budu svesni da apsolutno moramo uspeti u Ukrajini, poručio je ambasador SAD u Srbiji
Hil: Dolazak Marka Đurića na NATO samit šalje snažnu poruku© TANJUG/ MSP

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da smatra da je veoma važna poruka to što će ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić prisustvovati večeri koju će na Samitu NATO, ovog meseca u Vašingtonu, organizovati američki državni sekretar Entoni Blinken za zemlje članice NATO i partnere.

U izjavi novinarima na brifingu u američkoj ambasadi, Hil je rekao da je to, s njegove tačke gledišta, veoma važna poruka.

"I mislim da je Srbija u nekoliko navrata, uključujući glasanje u UN, pomoć Ukrajini na različite načine, pa i u njihovim energetskim projektima i pitanjima, u velikoj meri pokazala da se protivi onome što je Rusija uradila i čak osuđuje ono što je Rusija uradila. Tako da mislim da činjenica da će on sedeti na toj večeri govori o tome gde Srbija stoji", ocenio je Hil.

On je istakao da samit NATO-a shvataju sa najvećom ozbiljnošću i da je, kako je rekao, veoma važno da se objave sve dobre vesti o NATO.

"NATO nikada nije bio toliko jak kao danas i mnogo toga moramo da uradimo da svi budu svesni da apsolutno moramo uspeti u Ukrajini. To se sada događa i vi to možete gledati iz prvih redova. Mi smo veoma zadovoljni što će ministar inostranih poslova Marko Đurić biti na večeri sa državnim sekretarom Entoni Blinkenom. Mislim da je NATO samit važan svima, ne samo članovima", rekao je Hil.

image