Srbija i Balkan

PES: Milatoviću otkazan politički legitimitet zbog sastanaka sa predstavnicima opozicije

U saopštenju se navodi se da je Milatović pokušao da organizuje sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka, da bi sebe postavio na pijedestal koji se nalazi izvan njegovih ustavnih nadležnosti
PES: Milatoviću otkazan politički legitimitet zbog sastanaka sa predstavnicima opozicijeGetty © Danil Shamkin/NurPhoto

Iz Pokreta Evropa sad (PES) crnogorskog premijera Milojka Spajića u petak je saopšteno da je predsedniku države Jakovu Milatoviću, nakon njegovog sastanka sa pojedinim predstavnicima opozicije, otkazan politički legitimitet koji je stekao na predsedničkim izborima prošle godine.

U saopštenju PES-a se navodi se da je Milatović pokušao da organizuje sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka, da bi sebe postavio na pijedestal koji se nalazi izvan njegovih ustavnih nadležnosti.

Iz PES-a su poručili da je sastanak rezultirao neodazivanjem 95 odsto političkih subjekata koji su ga podržali u prvom i drugom krugu predsedničkih izbora.

Kako su saopštili iz PES-a: "Odgovor na pitanje kako je i zašto uspeo da distancira od sebe one političke partije koje su ga dovele na poziciju koju trenutno obavlja, Milatović treba da potraži u ogledalu".

Milatović je inače jedan od osnivača PES-a.

Da bi, kako se dalje navodi u saopštenju, ilustracija bila još potpunija, "Milatović je u petak sastančio i brinuo brigu za evropski put Crne Gore sa partijom iz Skaj prepiski, koja nije glasala za imenovanja u pravosuđu, što je bio jedan od glavnih uslova za deblokadu institucija i dobijanje pozitivnog IBAR-a."

IBAR predstavlja ocene Evropske komisije koliko je merila država kandidat ispunila u poglavljima o pravosuđu i temeljnim pravima, kao što su pravda i bezbednost.

Kako se dodaje u saopštenju PES-a, na poziv Milatovića se nije odazvala ni najveća politička stranka iz parlamentarne većine, koja je dala ključni doprinos za dobijanje pozitivnog IBAR-a.

Sastanku održanom u petak, koji je sazvao šef crnogorske države Milatović, nisu se odazvali PES Milojka Spajića, Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Demokratska narodna partija Milana Kneževića i Danilovićeva Ujedinjena Crna Gora.

image