PES: Milatoviću otkazan politički legitimitet zbog sastanaka sa predstavnicima opozicije

U saopštenju se navodi se da je Milatović pokušao da organizuje sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka, da bi sebe postavio na pijedestal koji se nalazi izvan njegovih ustavnih nadležnosti

Iz Pokreta Evropa sad (PES) crnogorskog premijera Milojka Spajića u petak je saopšteno da je predsedniku države Jakovu Milatoviću, nakon njegovog sastanka sa pojedinim predstavnicima opozicije, otkazan politički legitimitet koji je stekao na predsedničkim izborima prošle godine.

U saopštenju PES-a se navodi se da je Milatović pokušao da organizuje sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka, da bi sebe postavio na pijedestal koji se nalazi izvan njegovih ustavnih nadležnosti.

Iz PES-a su poručili da je sastanak rezultirao neodazivanjem 95 odsto političkih subjekata koji su ga podržali u prvom i drugom krugu predsedničkih izbora.

Kako su saopštili iz PES-a: "Odgovor na pitanje kako je i zašto uspeo da distancira od sebe one političke partije koje su ga dovele na poziciju koju trenutno obavlja, Milatović treba da potraži u ogledalu".

Milatović je inače jedan od osnivača PES-a.

Da bi, kako se dalje navodi u saopštenju, ilustracija bila još potpunija, "Milatović je u petak sastančio i brinuo brigu za evropski put Crne Gore sa partijom iz Skaj prepiski, koja nije glasala za imenovanja u pravosuđu, što je bio jedan od glavnih uslova za deblokadu institucija i dobijanje pozitivnog IBAR-a."

IBAR predstavlja ocene Evropske komisije koliko je merila država kandidat ispunila u poglavljima o pravosuđu i temeljnim pravima, kao što su pravda i bezbednost.

Kako se dodaje u saopštenju PES-a, na poziv Milatovića se nije odazvala ni najveća politička stranka iz parlamentarne većine, koja je dala ključni doprinos za dobijanje pozitivnog IBAR-a.

Sastanku održanom u petak, koji je sazvao šef crnogorske države Milatović, nisu se odazvali PES Milojka Spajića, Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Demokratska narodna partija Milana Kneževića i Danilovićeva Ujedinjena Crna Gora.