Vučić: Srbija je zemlja na koju morate da računate na Zapadnom Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prijemu povodom početka predsedavanja Mađarske Evropskoj uniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na prijemu povodom početka predsedavanja Mađarske Savetom EU da je za Srbiju narednih šest meseci presudno.

"U svakom smislu te reči. Kada kažem za nas, ja sam predstavnik male zemlje i govorim samo o Srbiji. Bez obzira na to što dolazim iz male zemlje i po broju stanovnika i po svojoj teritoriji, Srbija predstavlja 50 odsto bruto domaćeg proizvoda Zapadnog Balkana, 55 odsto ukupnog izvoza koji ide sa Zapadnog Balkana, i to ne samo ka EU već ka svim delovima sveta", podsetio je.

Naglasio je da je Srbija zemlja koja ima 63 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija u odnosu na ceo Zapadni Balkan.

"Jednom rečju, zemlja na koju morate da računate kada govorite o Zapadnom Balkanu", poručio je Vučić.

On je poručio da mnogo toga dobrog i važnog još očekujemo iz EU.

"Prvo očekujemo fabriku elektronskih automobila, to je Stelantis. Očekujemo i mnoge druge investitore, to može da promeni način razmišljanja u našoj zemlji. Voleli bismo ponekada ne samo formalno da nas čuju i saslušaju, već i da pokušaju da razumeju da nije uvek glupo sve što predlažemo. To što smo manji i slabiji ne znači da su veći i jači uvek u pravu", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je Mađarima i ambasadoru Mađaru čestitao na hrabrosti da, kako je rekao, pominju jednu reč koja nije popularna u današnjoj Evropi i svetu, a ta reč je "mir". 

"Jer setiće se mnogi te reči kada budu shvatili da je bilo mnogo pametnije da o tome razgovaramo na vreme, nego kada đavo odnese šalu. I zato čestitam na hrabrosti i predsedniku vaše vlade Viktoru Orbanu, čestitam na hrabrosti vašoj vlade što sme da govori o miru. Ja sam o tome pokušao da govorim mnogo puta.... Da, mislim da je mir najpotrebniji, da na ovakav način nikada do mira nećemo doći. Ne vidim ni kome je to u interesu i pri tome govorim o svima koji su u sve ovo što nam se danas događa upleteni", naveo je Vučić.

On je šefu delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelu Žiofreu rekao i da se niko iz, kako je naveo, "stranaka koje se zaklinju u Evropu" nije prijavio za grupu prijateljstva sa Ukrajinom u Narodnoj skupštini Srbije.

"Niko. Tek toliko o stvarnom proevropskom opredeljenju i o antiruskoj borbi i o svemu drugom. Ali zato, kada je potrebno da se dobija podrška za nešto drugo, onda su svi uvek tu", dodao je Vučić.

Izjavio je da on podršku EU traži za celu našu zemlju, a ne za vlast, već za svakog građanina ove zemlje.

"Znamo šta su nam zadaci, znamo šta su i teški poslovi i teške obaveze. Ostala je još jedna stvar koju treba da uradimo u smislu agende rasta i jedinstvenog tržišta i verujem da to može da bude veoma važno za našu zemlju. I ukoliko to budemo uradili, nadamo se i rezultatima, nadamo se i otvaranju klastera tri, makar to ljudi u Srbiji ne razumeli šta znači... A posebno se radujemo ovom konkretnom napretku u stvaranju jedinstvene zone plaćanja, jedinstvenog evropskog tržišta", rekao je Vučić.

Poručio je da je Srbija deo Evrope i da nema kuda drugde da ide, a i, kako je dodao, ne želi nigde drugde da ide.

"Samo molim sve druge koji nisu uvek srećni i zadovoljni stavovima Srbije da razumeju i to da smo mi suverena i nezavisna zemlja i da ponekad želimo da iznesemo svoje mišljenje. Možda neki drugi tu potrebu nemaju, mi Srbi tu potrebu imamo", rekao je Vučić.

On se još jednom zahvalio Mađarskoj na svoj podršci koju je pružila Srbiji, dodavši da je uveren da će je i dalje pružati.

"U Srbiji imate iskrene prijatelje i uvek ćete ih imati. Mi ne zaboravljamo dobre stvari, iako kažu da je u politici zahvalnost nešto što traje najkraće. A vas bih, poštovani Emanuele (Žiofre), zamolio da zajedno radimo, gradimo i pažljivo negujemo naše odnose. Ne zato što je Srbija velika i važna za EU, već zato što je uvek dobro imati prijatelja, pa makar to bio i ne tako značajan i ne tako veliki prijatelj, nego neko ko bi ostao po strani i daleko od prijateljstva", ukazao je Vučić.

Čestitao je Mađarskoj na predsedavanju i napomenuo da smatra da će im biti mnogo teže tokom tog predsedavanja nego što su očekivali.

"Nadam se da će nam svima biti, makar za nijansu, lakše od onoga kako ja to predviđam. Srećan vam početak uspešnog rada i živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske i živelo naše partnerstvo sa našim evropskim prijateljima", istakao je Vučić.

Kaže da nas čeka dosta posla, ali da je mnogo i urađeno, i da se "nada rezultatima i konkretnom napretku u stvaranju jedinstvene zone plaćanja".

Istakao je da niko verovatno nije primetio, posebno u ovim smutnim i teškim vremenima, koje dve evropske zemlje imaju najveći broj suseda.

"To su Nemačka devet i Srbija osam, pa tek onda neke centralne evropske zemlje sa po sedam suseda. Zašto sam ovo rekao? Zato što te zemlje se dakle nalaze u središtu svojih regiona. Kada su one nestabilne, kada tamo nešto nije dobro i nije potrebno, onda postoje najveći izazovi za stabilnost. I zato je važno da Srbija bude i mirna i stabilna i da ima jasnu i nedvosmislenu budućnost", naglasio je Vučić.

Žiofre: Mađarska daje novi zamah proširenju

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da će predsedavanje Mađarske Evropskom unijom biti novi zamah za proširenje ove evropske zajednice, kao i da se raduju i željno iščekuju napredak Srbije u predstojećih šest meseci.

Mađar: Mađarskoj poseban prioritet uspeh pristupnih pregovora Srbije za ulazak u EU

Ambasador Mađarske u Srbiji Jozef Mađar rekao je da će mađarsko predsedavanje EU učiniti da još više bude unapređen proces pristupanja Zapadnog Balkana, a da je za tu zemlju od posebnog prioriteta uspeh pristupnih pregovora Srbije za ulazak u Uniju.