Srbija i Balkan

Sad i zvanično: Lajčaku produžen mandat, ostaje posrednik za dijalog Beograda i Prištine

Miroslavu Lajčaku je produžen mandat do 1. septembra, nakon čega bi trebalo da pređe na funkciju ambasadora EU u Švajcarskoj
Sad i zvanično: Lajčaku produžen mandat, ostaje posrednik za dijalog Beograda i Prištine© F.S./ATAImages

Savet Evropske unije (EU) produžio je mandat specijalnom predstavniku EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslavu Lajčaku do januara 2025. godine.

Odluka je doneta na sastanku ambasadora država članica EU 4. jula, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Produženje mandata Miroslavu Lajčaku dolazi po zahtevu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Nekoliko meseci ranije Borelj je potvrdio da će Lajčak od prvog septembra preuzeti dužnost ambasadora EU u Švajcarskoj, neposredno po isteku njegovog mandata kao specijalnog evropskog predstavnika za dijalog.

Odlukom o produženju mandata EU nastoji da obezbedi da u ovoj poziciji nema vakuuma dok se ne pronađe njegovog naslednika.

O Lajčkovom nasledniku odlučuje Boreljov naslednik, a za tu poziciju predložena je premijerka Estonije Kaja Kalas.

Da bi se njena pozicija potvrdila potrebna je saglasnost Evropskog parlamenta koji glasa strukturu nove Evropske komisije.

Kalas bi u tom slučaju bila na funkcijama visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednice Evropske komisije.

Novi zvaničnici Evropske komisije trebalo bi da preuzmu dužnost krajem jeseni.

"Kalas će u najboljem slučaju moći da počne da radi kao Borelov naslednik od 1. novembra. Tada će joj biti potrebno najmanje nekoliko nedelja da odluči koga želi da imenuje za specijalnog izaslanika za dijalog Prištine i Beograda. Stoga je EU odlučila da produži Lajčakov mandat za još pet meseci u nadi da će do tada biti imenovan njegov naslednik", rekao je evropski diplomata za Radio Slobodna Evropa (RSE).

image