Dodik: Orban odlaskom u Moskvu pokazao da je jedan od retkih koga je moguće nazvati državnikom

Predsednik Republike Srpske je istakao da o miru ne može da se pregovara bez dijaloga sa obe strane, na čemu je Orban i radio

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da podržava posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Kijevu i njegove napore da doprinese prekidu sukoba u Ukrajini i početku pregovora koji će dovesti do mira.

"Svi oni koji ovih dana kritikuju premijera Orbana zbog ovih susreta, samo pokazuju svoju lošu stranu, da su za nastavak sukoba, naoružavanje, dok su duboko ušančeni u 'ratnim rovovima'. Takvi ne mogu biti ljudi mira i ne mogu biti pregovarači za postizanje mira, za razliku od mađarskog premijera", napisao je Dodik na mreži Iks.

On je dodao da je Orban tim potezom dokazao da je jedan od retkih političara u svetu koga je moguće nazvati državnikom u pravom smislu te reči, kome su mir, dijalog, napredak i razvoj prioritet.

Dodik je istakao da o miru ne može da se pregovara bez dijaloga sa obe strane, na čemu je Orban i radio.

Orban je juče posetio Moskvu, a pre toga i Kijev, a svoju posetu Moskvi nazvao je novom etapom mirovne misije.

Visoki zvaničnici EU izjavili su da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu i da se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.