Naoružani pripadnici specijalne policije i Euleksa u Severnoj Mitrovici, uklonjena ručna granata

Kontrolisanom eksplozijom uklonjena je bomba koja je pronađena u prostorijama Opštinske izborne komisije

Više patrola specijalnih jedinica Kosovske policijske službe nalaze se večeras ispred prostorija Opštinske izborne Komisije u Severnoj Mitrovici, a ispred kancelarije OIK je i jedna patrola Euleksa.

Kako javljaju kosovski mediji kontrolisanom eksplozijom uklonjena je ručna granata, koja je pronađena večeras u prostorijama Opštinske izborne komisije, od strane specijalizovane deminerske ekipe Kfor-a i Euleksa.

Prema rečima pripadnika policije koji su obezbeđivali lice mesta bomba je uništena takozvanom "kontrolisanom eksplozijom" i trenutno je u toku povlačenje Euleksa, Kfora, pripadnika policije i tima za deminiranje sa lica mesta.

Kako javlja reporter "Kosovo onlajna", tokom intervencije čula se jaka detonacija. Druga granata koja se nalazila u blizini prostorija, premanavodima nadležnih, eksplodirala je još danas.

Stanje u Severnoj Mitrovici večeras je mirno i nema okupljanja građana.

Inače, pripadnici Kosovske policije pokušali su danas zajedno sa novoimenovanim članovima OIK da uđu u kancelariju koja se nalazi u ulici pored Ibra, nekoliko stotina metara od glavnog mosta, ali se u tim trenucima ispred kancelarije okupilo više desetina građana Severne Mitrovice koji to nisu dozvolili, pa su se policajci zajedno sa članovima OIK povukli. U tim trenucima, na ulici ispred kancelarije čulo se više detonacija. Na kancelariji OIK polupana su stakla.

Predsednik CIK tzv. Kosova Krešnik Radonjići izjavio je danas popodne da, "obzirom na današnja dešavanja na severu Kosova nije moguće po planu sprovoditi pripremne radnje za organizaciju izbora za gradonačelnike" u četiri opštine na severu Kosova, prenose popodne mediji u Prištini.

On je dodao da pod postojećim uslovima "izborna komisija ne može da počne da radi po predviđenom planu".

"Nepravedno je slati naše zvaničnike tamo gde postoji neizvesnost. Evidentno je prema izveštajima da je pristup našim kancelarijama problematičan. Bitni su magacini, biračka mesta kojima nemamo pristup", rakao je Radonjići dodajući da je pristup "severu Kosova ograničen".

On se zapitao da li će izbori morati da se organizuju "sa policijom naoružanom do zuba". Dodao je i da se čeka izveštaj policija i da će potom kontaktirati sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani. 

Iz kosovske policije najavljena je istraga povodom današnjih događaja u Severnoj Mitrovici.